Banožić najavio smanjivanje Milanovićevih ovlasti…

Banožić najavio smanjivanje Milanovićevih ovlasti…

MARIO Banožić ostao je ministar iako se njegovo ime spominjalo u kontekstu rekonstrukcije vlade.

“Radim svoj posao časno. Kao član vlade nastojat ću raditi pošteno na čast hrvatskih građana”, kazao je za RTL.

Komentirao je i tvrdnje predsjednika Zorana Milanovića da je kupovina borbenih aviona Rafalea dobar politički posao, ali ne vojni.

“Taj vojni posao su predložile Oružane snage. Nijedna nabavka u Hrvatskoj vojsci se ne događa na inicijativu ministra obrane ili kabineta ministra obrane, nego na zahtjev Oružanih snaga. Znamo da su Oružane snage bile dio međuresorne skupine kako bi se sagledao širi kontekst, politički i financijski, ali i da struka kaže što je najbolje za vojsku.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo smo modernizirali i opremili, a jedina opcija koju smo mogli napraviti, što je Milanović razumio, što se radilo prijašnjih godina za vrijeme njegovog mandata, to je prekucavanje brojeva na starim MiG-ovima na nekom čudnom remontu”, kazao je.

O smanjenju Milanovićevih ovlasti

Predsjednik zaziva promjenu zakona i traži veće ovlasti. Banožić je komentirao hoće li mu vlada ispuniti zahtjev.

“Nećemo mu ispuniti zahtjev. Zakon iz 2013. godine je Zakon koji je on donio i rekao za njega da je loš. Taj zakon je trebao definirati ovlasti predsjednika u mirnodopsko vrijeme, za vrijeme rata, a kao takav nije dovoljno specificiran i Milanović koristi prostor u zakonu i radi stvari koje radi, a vidimo da to stvara probleme za Hrvatsku vojsku.

S ciljem zaštite hrvatskih vojnika i vojnikinja, ići ćemo izmjenama zakona koje će biti prije svega na korist vojnika”, kazao je.

Na pitanje znači li to manje ovlasti za predsjednika, Banožić je kazao da je vojsci potreban mir.

“Milanović jasno donosi nemir gdje god se pojavio, bio to politički skup ili vojni događaj. Kad su vojnici odlazili na zadnjem kontingentu u Kosovu, zabranio je novinarima ulazak u vojarnu, što nije bila praska. Ročnici u Požegi nemaju mogućnosti dobiti svečanost kakve su imali njihovi kolege”, kazao je.

Na ponovljeno pitanje znači li to manje ovlasti za Milanovića, Banožić je kazao: “Treba biti mir za Hrvatsku vojsku, to treba očito biti definirano zakonom jer netko ne razumije da je normalno da vojnikinje i vojnici imaju dostojanstvo koje se ne mora vrtjeti po medijima.”

O isplati dnevnica

Komentirao je i isplatu dnevnica vojnicima koji su bili u Milanovićevoj pratnji.

“Naredba koju on izdaje nije u skladu sa Zakonom o obrani. Novac koji se treba isplatiti i svi troškovi koje pravi, od famoznih letova helikoptera za koje ne želi reći gdje je išao, to su troškovi koji se bilježe u Ministarstvu obrane, netko tko nije sudjelovao u kreiranju troškova, samo treba potpisati i platiti”, kazao je.