Generalski zbor tražit će pomilovanje svih branitelja koji za to imaju uvjet

Generalski zbor tražit će pomilovanje svih branitelja koji za to imaju uvjet

Umirovljeni general i predsjednik Generalskog zbora Marinko Krešić bio je gost N1 Studija uživo. Krešić je bio jedan od generala koji su potpisali pismo u kojem se traži pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, no svoj je potpis kasnije povukao.

“To je bila individualna inicijativa pojedinih generala, nije bio stav Hrvatskog generalskog zbora, to smo i dokazali jučer na redovnoj sjednici Upravnog odbora Zbora. Ja sam izvijestio Upravni odbor što se događa, ponudio sam moralno moj mandat na raspolaganje ako treba jer je tumačeno u medijskom prostoru da je to stav Zbora. Nisam htio dovodi u pitanje kolege iz Zbora jer mi o toj temi nismo nikad razgovarali. Oni su raspravljali i jednoglasno me poduprli da nastavim raditi”, rekao je Krešić.

Zbor je, kaže, raspravljao o pomilovanju, ali još nije zauzeo stav.

“Hrvatski generalski zbor je uvijek zauzimao stav o globalnim pitanja. Globalna pitanja su gdje ćemo tražiti podatke od Ministarstva pravosuđa koliko je branitelja u zatvorima, po kojim djelima i osnovi da bismo mogli napraviti zajedničko priopćenje gdje tražimo pomilovanje za sve koji imaju za to zakonske uvjete. S time da to tek kreće, tražit ćemo podatke, ne znamo sve”, rekao je Krešić.