Prve ankete za Split: Puljak uvjerljivo vodi…

Prve ankete za Split: Puljak uvjerljivo vodi…

U prvom krugu dosadašnji gradonačelnik dobiva 41, a HDZ-ov kandidat Đogaš 23 posto. I u Gradskom vijeću bi mogao jednostavnije do većine

Ivica Puljak ostat će gradonačelnik Splita, ako je suditi po rezultatima prve ankete napravljene nakon njegove iznenadne ostavke koja je najveći dalmatinski grad odvela na izvanredne izbore. Štoviše, u anketi koju je za Puljkov Centar napravila agencija Ipsos, prednost gradonačelnika u ostavci je tolika da je mnogo zanimljivije kakav će ishod biti na izborima za Gradsko vijeće, u kojoj su dosad većinu tvorili zastupnici s pet različitih lista.

U utrci za gradonačelničko mjesto, dakle, Puljak vodi s 41 posto glasova ispred HDZ-ovog nestranačkog kandidata Zorana Đogaša kojeg bira 23 posto ispitanika. Daleko od drugog kruga je, barem zasad, “vječiti” Željko Kerum, za kojeg bi glasao svaki deseti anketirani.

Je li realna pobjeda u prvom krugu?

Od zasad istaknutih kandidata pet posto dobiva nezavisni Ante Franić (lani na izborima bio kandidat SDP-a), dok ovogodišnji SDP-ov gradonačelnički kandidat Davor Matijević ima četiri posto. Po pet posto dobivaju još Josip Markotić (Most) i Jakov Prkić (Pametno za Split i Dalmaciju), ali oni još nisu potvrdili da će se kandidirati za najvišu splitsku funkciju.

A kako je izvjesno tko će u drugi krug, još je izvjesnije tko će pobijediti u njemu – Ivica Puljak ima 17 postotnih bodova prednosti pred Đogašem (54:37 posto). S 41 posto iz prvog kruga, zatim šest posto onih koji su u anketi odbili odgovoriti ili rekli kako ne znaju za koga bi glasali, te potencijalno povoljnim razvojem situacije u kampanji – Puljak bi možda mogao razmišljati i o pobjedi u prvom krugu. No, isto tako, kampanja može krenuti i naopako, a onda niti jedna prednost nije – nedostižna., prenosi TELEGRAM