Novi snažni potres u BiH: “Bit će još podrhtavanja, građani se moraju priviknuti”

Novi snažni potres u BiH: “Bit će još podrhtavanja, građani se moraju priviknuti”

Jutros oko 6 sati i 27 minuta zabilježen je novi snažni potres u BiH. Magnituda je bila 5,0 – otkriva hrvatska Seizmološka služba. Korigirani podaci EMSC-a govore da je magnituda bila 4,8.

Epicentar je ponovno bio kod Ljubinja. Prema prvim informacijama, potres je bio 17 kilometara od Stoca u Hercegovini na dubini od 10 kilometara. U posljednjih 48 sati na tom području zabilježeno je više desetaka potresa srednje i slabije jakosti.

Kako je jutros za HTV javio Ilko Barbarić, podrhtavanje tla osjetilo se i u Dalmaciji, Crnoj Gori i cijeloj BiH. Jutrošnji potres uznemirio je stanovništvo Hercegovine, ali nema podataka je li netko ozlijeđen, odnosno ima li nove materijalne štete. Iz Civilne zaštite preporučuju oprez.

Fiket: Bit će još podrhtavanja

Seizmolog Tomislav Fiket rekao je jutros za HTV kako građanima nije lako, ali da su ovakvi potresi očekivani.

– Mi smo takve potrese očekivali i bit će još podrhtavanja. Tako da, nažalost, evo, građani se moraju priviknuti da će se to sad događati neko vrijeme, rekao je Fiket.

– Zasad se situacija odvija u skladu s onim što smo i očekivali, dodao je.

Rekao je i da su moguća i još jača podrhtavanja tla.

Fiket je građanima preporučio da izbjegnu paniku, da nastoje da iznad glave nemaju predmete koji im mogu pasti na glavu – da skinu teže predmete s vrhova police i ormara, te da učvrste ormare.

– U trenutku dok potres trese ne treba istrčavati van jer veća je opasnost da će vam pasti crijep ili nešto na glavu nego da će vam se srušiti kuća, zaključio je.

Dan žalosti u Stocu

U Stocu je dan žalosti zbog pogibije 28-godišnje žene u snažnom potresu koji je u petak kasno navečer pogodio taj dio Hercegovine. Vlastima su jučer prijavljena brojna oštećenja na obiteljskim kućama, školama i zdravstvenim objektima. Gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković izrazio je sućut obitelji poginule sugrađanke Elmire Sefo. , javlja HRT