Prevaranti Kerumova nećaka ‘ogulili’ za sedam milijuna kuna: sve je krenulo s jednim mailom, djelatnica nije ništa posumnjala… Doznajemo detalje…

Prevaranti Kerumova nećaka ‘ogulili’ za sedam milijuna kuna: sve je krenulo s jednim mailom, djelatnica nije ništa posumnjala… Doznajemo detalje…

Splitska policija intenzivno istražuje tko su prevaranti koji su tvrtki “Fornix” iz Dugog Rata, na osnovi lažnog računa, u posljednjih nekoliko mjeseci ukrali nešto manje od milijun eura!

Navedenu tvrtku osnovala je, po podacima sudskog registra, Mara Sapunar, sestra nekadašnjega splitskoga gradonačelnika Željka Keruma, a aktualni direktor tvrtke je njezin sin i Kerumov nećak, mladi i probitačni poduzetnik Goran Sapunar.

A kako je firma, koja je, kako im piše na Facebook stranici, “perspektivna i brzorastuća tvrtka prepoznata na međunarodnom tržištu u automobilskoj industriji”, ostala bez gotovo sedam milijuna kuna?

Prema šturom policijskom izvješću proizlazi da su zaprimili “prijavu poduzeća s omiškog područja koje je oštećeno za višemilijunski iznos”., doznaje slobodna dalmacija

LAŽNA POŠTA

”Naime, zaposlenica u spomenutom poduzeću zaprimila je lažnu elektroničku poštu dobavljača s kojim imaju dugogodišnji poslovni odnos te je u istoj zatraženo da ubuduće uplate vrše na novi, lažni račun. U više transakcija izvršena je uplata nekoliko milijuna kuna na lažni račun na štetu spomenutog poduzeća. Na okolnosti događaja provodimo kriminalističko istraživanje”, izvijestili su službeno iz splitske policije.

No iz upućenih izvora doznajemo da je voditeljica prodaje “Fornixa” u studenome 2021. godine dobila e-mail poruku tvrtke “Minth International Macao Commercial Offshore Ltd.”, kineske grupacije registrirane na Kajmanskim Otocima, a koja se bavi distribucijom novih i rabljenih autodijelova. Prema njihovu izvješću iz 2017. godine, a koje se može pronaći na internetu, ta se kineska grupacija “prvenstveno bavi projektiranjem, proizvodnjom i prodajom ukrasa, ukrasnih dijelova za automobile, dijelova karoserije, krovnih nosača i ostalih autodijelova”, a svoje proizvodne pogone imaju u Kini, SAD-u, Meksiku, Tajlandu i Njemačkoj.

Dakle, u mailu za koji nije ni sumnjala da ne dolazi od njihova dobavljača, s kojim su godinama imali poslovne odnose bez ikakvih problema, stajalo je da se buduće uplate moraju obavljati na novi račun, koji je, naposljetku, ispao lažan. Ništa ne sluteći, u najmanje tri navrata tvrtka je na taj račun uplatila gotovo sedam milijuna kuna.

Kako direktor tvrtke Goran Sapunar nije htio govoriti o ovom problemu, nismo uspjeli doznati na koji su način otkrili da su prevareni, je li to bilo nakon što se dobavljač požalio da ne plaćaju naručenu i isporučenu robu ili na neki drugi način.

– Ne smijem vam ništa komentirati, ne mogu vam ni potvrditi ni demantirati da je u pitanju moja tvrtka. Znam da se dogodila jedna takva situacija, no istraga je u tijeku i stvarno ne mogu govoriti – kazao nam je u četvrtak vodeći čovjek uspješne dugoratske tvrtke, koja je, po podacima sudskog registra, u 2020. godini poslovala s gotovo 28 milijuna kuna dobiti.

Više pročitajte OVDJE