Vlada kreće u bojkot Milanovića, evo kako će to izgledati: ‘Razotkrivena je njegova uloga oko Perkovića i Mustača‘

Vlada kreće u bojkot Milanovića, evo kako će to izgledati: ‘Razotkrivena je njegova uloga oko Perkovića i Mustača‘

Ne treba očekivati dogovor oko veleposlanika ili usklađivanje vanjske politike, a slijedi još lošija suradnja po pitanju

obrane…

Premijer Andrej Plenković, nakon današnjih uvreda od strane predsjednika Republike koji je za Vladu rekao da je korumpirana, za HDZ da su banditi, a za njega da je udbaški gojenac, najavio je prekid bilo kakve komunikacije sa Zoranom Milanovićem, osim one pismene.

I to do kraja mandata Vlade.

U iduće dvije godine tako neće biti nikakvih zajedničkih događanja. Zajednički vijenci pri obilježavanju nekih važnih državnih datuma ne polažu se već dvije godine, komunikacija zbog učestalih svađa državnog vrha ni dosad nije bila uobičajena, ali sada su odnosi toliko narušeni da, najavljuje Plenković, nema potrebe da se ikada više sastanu dok je ove Vlade., doznaje jutarnji list

– Pokidao je svu mogućnost i minimalnog načina komunikacije. Nijedan ministar više neće, dok je ove Vlade, ići s njim na put, neće organizirati bilo kakve zajedničke sastanke, konferencije, bojkotirat ćemo ga u svakom smislu. Mi možemo biti donekle tolerantni i uviđavni, ali baš da ovakvo divljaštvo trpimo… Ovo je prešlo sve granice i ovo je duboki offside – najavio je Plenković.

To u praksi znači blokadu bilo kakvih međusobnih odnosa. Zajednička je ovlast predsjednika i premijera da sazivaju sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, primjerice, a sada to neće biti moguće. Sugovornici iz Vlade poručuju kako više nema potrebe za sjednicom nakon svega što se dogodilo, a posebno nakon što Milanović nije pristao da se sazove zajednička sjednica Vijeća nakon ruske agresije na Ukrajinu. Ako to nije bio povod, smatraju u Vladi, onda ne znaju što je jer je to bila prilika da zajednički sjednu i razgovaraju.

– Sada smo podvukli crtu. Ako ruska agresija i sigurnosna pitanja u Europi nisu bila povod da se sazove zajednička sjednica, onda ne vidimo da će do kraja mandata biti većeg povoda. Zašto bismo uopće sjedili zajedno? Nema potrebe za tim. Možemo komunicirati pismeno – kaže naš sugovornik iz Vlade.

Ne treba očekivati niti dogovor oko veleposlanika. Već dulje vrijeme nema nikakve komunikacije oko tog važnog pitanja, a izgleda da dogovora neće ni biti sve do kraja mandata. U Vladi smatraju kako sadašnji veleposlanici, kojima je istekao mandat, mogu ostati na svojim pozicijama, a tamo gdje ih nema, poput Pariza, poslove obavljaju otpravnici. Država zbog toga, kažu u Vladi, neće biti u blokadi, a primjer za to jest, poručuju, i dolazak francuskog predsjednika u Hrvatsku, te potpisivanje ugovora za borbene avione.

Kada je riječ o usklađivanju vanjske politike, ona ni sada nije usklađena. Predsjednik se ne konzultira s Vladom kada ide van granice, a jednako tako niti premijer s njim kada ide na vanjskopolitičko putovanje. No, ubuduće ni jedan ministar neće ići s Milanovićem na bilo koje putovanje. Svi će ga bojkotirati, ali nakon svega, nije ni za očekivati da će ih Milanović zvati u delegaciju.

Već duže vrijeme traje i rat između ministra obrane Marija Banožića i predsjednika države, pa ni tu nema zajedničkih politika za resor koji je važan za svaku državu, a u kojem su podijeljene ovlasti. Sada će ti odnosi biti još i gori, a pitanje je hoće li sada premijer u inat Milanoviću možda i zadržati Banožića na mjestu ministra?

Neće biti ni zajedničkih konferencija, a pitanje je može li uopće biti i zajedničkih obilježavanja važnih državnih praznika. Prošle godine premijer i predsjednik zajednički su sudjelovali u obilježavanju Oluje, ali je Milanović bojkotirao Dan državnosti.

– Obilježavat ćemo te datume, a ne znamo što će on. Dan državnosti je već bojkotirao – odgovaraju u Banskim dvorima.

Ne treba očekivati niti da će lokalni HDZ-ovi dužnosnici više pozivati Milanovića na svečanosti. Danas je, primjerice, Milanović bio na svečanoj sjednici Skupštine Zadarske županije gdje je na vlasti HDZ. Iako je premijer danas govorio o bojkotu od strane Vlade, ne treba isključiti da će se on događati i na lokalnoj razini.

– Ne mogu zamisliti da će ga ijedan HDZ-ovac više zvati nakon što je cijelu stranku danas brutalno izvrijeđao. Naši lokalni dužnosnici njega su zvali na svečanosti. Premijera ne zovu na svečanosti Grada Rijeke, Primorsko- goranske ili Krapinsko-zagorske županije iako imamo s njima vrlo korektne odnose. Pojedini HDZ-ovi čelnici pokazuju gestu i evo kako im je vratio. Tako što je išao na te događaje i divljačkim i primitivnim uvredama napao Vladu i HDZ. Mislim da je i njima danas bilo žao što su ga zvali nakon što su čuli što je izgovorio, a sve zbog toga što je razotkriven da stoji iza inicijative za pomilovanjem Mustača i Petrača – kažu u Vladi.

Zaključuju kako s takvim čovjekom nema više potrebe razgovarati ni o čemu, ili se sastajati.

Zvali smo i Ured predsjednika da nam komentiraju ovu najavu blokade, ali nam se nisu javili.