Hajduk pobjedom nad Dinamom zakomplicirao prvenstvo…

Hajduk pobjedom nad Dinamom zakomplicirao prvenstvo…

Hajduk je u velikom derbiju na Poljudu slavio protiv Dinama s 1:0 pogotkom Nikole Kalinića

HAJDUK (4-3-3): L. Kalinić – Mikanović, Ferro, Elez, Melnjak (od 32. Čolina, od 86. Simić) – Vuković (od 74. Sahiti), Krovinović, Fossati – Mlakar, Livaja, N. Kalinić (od 86. Lovrencsics)

DINAMO (4-3-1-2): Livaković – Ristovski (od 66. Špikić), Theophile, Šutalo, Lauritsen (od 74. Bočkaj) – Ademi, Mišić (od 74. Tolić), Gojak (od 54. Ivanušec) – Petković – Emreli, Oršić

SPLIT – stadion Poljud. Sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina)


Hajduk je pobijedio Dinamo i prvenstvo ponovno učinio neizvjesnim. Zagrepčani su ostali na plus dva u odnosu na Osijek, ali Hajduk je došao na četiri boda zaostatka, a pet je kola do kraja. Junak pobjede Nikola Kalinić s travnjaka je ispraćen ovacijama uz povike “Kale, Kale”., piše jutarnji.sportske

Postigao je jedan od važnijih pogodaka u karijeri, iako je Dinamu i ranije zabijao kroz prvenstvo i Kup u dresu Hajduka. Iz šestog pokušaja ove sezone Hajduk je dobio splitski derbi. Na Poljudu nisu pali ni Rijeka ni Osijek, ali jest Dinamo. Prvi put nakon kolovoza 2019. godine. Jedini minus u važnoj pobjedi jest treći žuti karton za Livaju koji ne igra u nedjelju u Koprivnici. Dinamo razočaravajuće neambiciozan, jako loš. Čekanje se Kopiću vratilo kao bumerang, ali unatoč porazu Modri su još uvijek prvi favorit za titulu, dok Hajduk nastavlja svoj sanjati svoj šampionski san.

U prvom dijelu jako siromašno. Bez prigoda, s nogometom koji nije ponudio uzbuđenja dostojna derbija. Kako drukčije opisati igru bez igre, pravo mrvljenje nogometa. Fokus je uglavnom bio na liječnicima koji su u tri navrata ulazili na teren ukazivati pomoć igračima, pa se zbog toga igralo čak 10 minuta sudačke nadoknade. Prvo su u početnim minutama morali ukazati pomoć Emreliju, pa su se potom sudarili Lauritsen Melnjak, a na kraju su medicinari pomagali u oporavku Ademija.

Statistički je Hajduk bio opasniji, jer Bijeli su uputili četiri udarca prema vratima Dinama, od čega su dva išla u okvir. Međutim, to je samo statistika jer u praksi Livaković nije imao posla u prvih 45 minuta. Ni Lovre Kalinić također, jer Dinamo nije zapucao u okvir vrata Hajduka. Emreli je u 21. minuti prošao kroz kazneni prostor Bijelih, no njegov udarac završio je pored lijeve vratnice. Minutu kasnije neugodno je zapucao Ristovski, ali njegov se udarac od Mlakara odbio u korner.

Najveće uzbuđenje u iznimno skromnom prvom dijelu ponudila je sedma minuta nadoknade kada je Livaja oduzeo loptu neopreznom Šutalu na 10 metara unutar polovice Dinama. Sjurio se prema vratima, ali na ulasku u kazneni prostor stigao je zatvoriti Ristovski, pa Livaja nije ni uputio šut prema Livakoviću.

U zadnjoj minuti nadoknade ponovno je na sceni Livaja, lukavo je pokušao gađati suprotni, lijevi kut vrata Livakovića, ali spreman je čuvar mreže Modrih na takve lukavštine. Na kraju su igrači otišli u svlačionicu nakon 55 minuta. Poluvrijeme iz kojeg se zaista ništa nije moglo zapamtiti u nogometu “bez okusa i mirisa”.

Na startu drugog dijela vidjeli smo tek promjenu strana, bez igračkih izmjena. Treneri su očito bili zadovoljni onim što su prikazali njihovi nogometaši, pa su na travnjak poslali iste sastave koji su i završili prvi dio.

Hajduk je više pritisnuo na početku drugog dijela, a Kopić je već u 54. minuti na travnjak poslao svoj odgovor u liku Luke Ivanušeca. Pet minuta poslije na centaršut Petkovića glavom je šutirao Emreli, točno u ruke Kalinića za prvi šut Dinama u okvir vrata Hajduka.

Ali, kada su Zagrepčani malo odlučnije krenuli u napad, dobili su pogodak i Kopić je morao reagirati. Nakon vodstva Hajduka izvadio je Ristovskog, uveo Špikića i sustav promijenio u 3-5-2 gdje su Špikić i Oršić imali uloge bočnih igrača, a Petković i Emreli su zaigrali u špici.

U 76. minuti pokušao je Mišić udarcem s 20 metara, ali spremni Kalinić vadi loptu ispod grede. Nastavio je Kopić s izmjenama, jer na 20-ak minuta prije kraja uveo je Bočkaja umjesto Lauritsena te kreatora Tolića izvadivši defanzivca Mišića. Otvorile su se karte, morao je Kopić preuzeti više rizika, zaigrati ofanzivnije.

Igra se očekivano preselila na polovicu Hajduka, u 78. minuti s distance je plasiranom loptom pokušao Tolić, ali otišlo je u reklame pored lijeve vratnice.

Do kraja Dinamo sa slabašnim pritiskom, bez prave opasnosti po Kalinića. U dubokoj nadoknadi Mlakar je mogao i do drugog pogotka za Bijele, ali raspjevani Poljud na nogama je dočekao kraj za proslavu velike pobjede.