Plenković o rekonstrukciji: Što je žurno? Bit će kad odlučimo da je trenutak

Plenković o rekonstrukciji: Što je žurno? Bit će kad odlučimo da je trenutak

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Plenković je na početku izvijestio o temama o kojima su razgovarali na sjednici. Između ostalog, kazao je da ih je obavijestio o razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te o posjetu Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, s kojim je razgovarao o pitanjima važnim za Hrvate u BiH.

Dodao je i da su govorili o kandidatu HDZ-a za gradonačelnika Splita.

“Vjerujem da je on sjajno rješenje za Split, za razliku od onih koji grad bespotrebno vode na izbore. Uvjeren sam da je Zoran Đogaš budućnost Splita”, rekao je Plenković.

Rekonstrukcija Vlade nije bila tema sjednice

Rekao je da se nije razgovaralo o rekonstrukciji Vlade. Na pitanje zašto su je najavili, a sada se toliko čeka s provođenjem, odgovorio je:

“Nismo dali nikakav rok. Mi imamo “carte blanche” i stranačkih tijela i koalicije. Kada procijenimo da je trenutak, reći ćemo vam. Što je žurno? Najavili smo jer smo imali politički razlog da učinimo.”

Upitan o pomilovanju Perkovića i Mustača, odgovorio je:

“Bitan je taj formalno pravni zahtjev. Nakon toga slijedi procedura, a neka se predsjednik očituje o tome. HDZ je rekao svoj stav. Njemu se šalje zahtjev za pomilovanjem.”

Odnosi s Ukrajinom

Vezano uz stav Hrvatske prema pristupanju Ukrajine Europskoj uniji, kazao je:

“Ideja je da Europska komisija pripremi mišljenje. Hrvatska je, kao što znate, potpisala Deklaraciju o podršci europskom putu Ukrajine. Ukrajina zavrijeđuje neku vrstu posebnog statusa, ali ne treba očekivati da će netko preko noći postati članica.”

S ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim razgovarao je jučer i o daljnoj hrvatskoj potpori Ukrajini.

“Ta potpora je, kao što znate, cjelovita. Ona je politička, diplomatska, humanitarna, tehnička i vojna. Ukrajina to cijeni i nastavit ćemo to činiti.”, piše N1