Vučićeve jadikovke počele ozbiljno živcirati i samog Putina: ‘Pripazite tko će vam ući u Vladu‘

Vučićeve jadikovke počele ozbiljno živcirati i samog Putina: ‘Pripazite tko će vam ući u Vladu‘

Glasnogovornica Sergeja Lavrova, prvog Putinova diplomata, Marija Zaharova pokazuje da Moskva ima sve manje strpljenja za njegovo plakanje da je pod pritiskom

Aleksandar Vučić nastavlja naricati nad svojom mučeničkom sudbinom i time što odolijeva uvesti sankcije Rusiji, što se od njega iz Bruxellesa, kao zemlje koja vodi pregovore o članstvu u EU, traži.

U nedjeljnom intervjuu režimskoj TV Prva rekao je da su sankcije protiv bilo koje zemlje “beskorisne i amoralne” te kako bi, da uvede sankcije Rusiji, bio proglašen herojem i najvećim demokratom, ali da mu je teško.

Sjedenje na dvije stolice neće mu još dugo moći biti opcija. Jasno mu je poručeno da mora odabrati stranu jer od toga ovisi ne samo daljnji proces pridruživanja nego dovodi u pitanje i ekonomske i financijske odnose s EU. No, i u Moskvi su nanjušili da bi im Vučić mogao okrenuti leđa pa su mu ovih dana poslali i vrlo jasnu poruku “da pazi što radi” te kako “očekuju da će u skoroj budućnosti imati mogućnost iskazati i potvrditi svoju privrženost prijateljstvu s Rusijom”.

‘Opredijeli se više’

Glasnogovornica Sergeja Lavrova, prvog Putinova diplomata, Marija Zaharova pokazuje da Moskva ima sve manje strpljenja za njegove jadikovke o pritiscima sa Zapada i kompromise koje mora raditi. I Moskvi pomalo počinje ići na živce Vučićevo izvlačenje i oni traže da se konačno opredijeli za stranu, posve su mu jasno poručili., piše jutarnji list

Podsjetimo da u Kremlju nisu rado prihvatili objašnjenja zašto je Srbija dva puta u UN-u glasovala, kako kažu, za “antiruske rezolucije” – o tome da je izvršila agresiju i ona kojom se izbacuje iz UN-ova Vijeća za ljudska oprava (sjetimo se da se zbog toga Vučić snishodljivo ispričavao ne samo Rusima nego se morao ispričavati i Kinezima).

Vučić se kune da je bio izložen “kolosalnim pritiscima” iz Washingtona i Bruxellesa, ali da ipak nije uveo ekonomske sankcije Rusiji koje se od njega traže. “Primili smo k znanju pritiske kojima je Srbija izložena, o kojima nam govore srbijanski političari, ali i izjave da je nama Srbija prijatelj”, rekla je Zaharova i upozorila Beograd da “možda mi na različite načine shvaćamo što znači prijateljstvo”.

‘Ako smo prijatelji…’

Zaharova je rekla kako shvaća da je Srbija pod pritiscima, ali “ako ste već s nekim prijatelj, onda se tako morate i ponašati”, te je jasno poručila Vučiću da ponašanje i opravdavanje Srbije “ne može razumjeti ako dolazi od nekog tko vam je prijatelj”. Zaharova je dodala da u Beogradu znaju rusku poziciju u, kako kaže Zaharova, “ukrajinskoj krizi”. “U Srbiji znaju etimologiju ukrajinske krize. Ne jednom smo im sve objasnili”, rekla je i poručila Vučiću kako je “važno shvatiti da ovdje nije riječ samo o podršci Rusiji nego su na kušnji principi prijateljstva”. Kako bi bilo posve jasno što Kremlj želi, Zaharova je bez uvijanja Vučiću praktički poručila da “ako smo prijatelji” – nikakvi pritisci i nikakvi kompromisi ne mogu biti opravdanje.