Lista neslavnih i sramote: Ovih 11 gradova u Hrvatskoj nemaju niti jednu ulicu ili trg nazvane po ženama…

Lista neslavnih i sramote: Ovih 11 gradova u Hrvatskoj nemaju niti jednu ulicu ili trg nazvane po ženama…

A i taj bi postotak bio još daleko manji da nije svetica i ponekog odvojka povijesnih prometnica, nazvanih po ženskim osobama

Nakon što je prije nekoliko godina veliko istraživanje pokazalo da je izuzetno mali broj ulica u Hrvatskoj nazvan po ženama, promijenilo se nije praktički ništa.

Tek tu i tamo pojedina je ulica nazvana ženskim imenom, ali u ukupnoj slici i dalje jedva oko 2% hrvatskih ulica nosi žensko ime, a taj bi postotak bio i daleko manji da nije svetica i ponekog odvojka povijesnih prometnica nazvanih po ženskim osobama, piše KAportal.

U Karlovačkoj županiji posebno odskaču Duga Resa i Slunj – naime, iako je situacija u cijeloj Hrvatskoj jako loša, od 128 gradova ipak većina ima barem neku “žensku” ulicu, dok Duga Resa i Slunj spadaju u samo 11 gradova koji nemaju niti jednu jedinu!

Duga Resa je, nažalost, i aktualno imala prigodu da se oduži svojoj velikoj sugrađanki Ireni Lukšić, no to nije učinjeno niti u imenu neke gradske lokacije pa niti u promjeni imena gradske knjižnice, iako je takav prijedlog na Gradskom vijeću istaknut još prije dvije godine, no do danas se nije promijenilo ništa.

Tek neznatno bolja je situacija u Ozlju i Ogulinu. Oba grada imaju po jednu ulicu svojih slavnih sugrađanki, kao i druge ustanove i manifestacije vezane uz njih – u Ozlju je to Slava Raškaj, a u Ogulinu Ivana Brlić Mažuranić, dok bi se, iako je riječ o legendi, Ogulinu mogla pribrojiti i Zulejkina ulica.

Karlovac ima pet ulica nazvanih po ženama, ali nažalost u posljednjim odlukama pokazuje da također nema razumijevanja za važnost postavljanja ravnopravnijih kriterija. Trenutačno u Karlovcu svoje ulice imaju Dragojla Jarnević, Slava Raškaj i Herta Turza, kao i dvije svetice – sveta Doroteja i sveta Margareta.

No, iako su iz gradske uprave na riječima blagonaklono reagirali na inicijativu mladih Karlovčana u okviru projekta “Karlovačka pozitiva” da se poveća broj ženskih imena na spisku gradskih ulica i trgova, kao i na izravan prijedlog da jedno od njih bude ono prof. Marije Vrbetić, do danas se nije promijenilo ništa. , prenmosi RTL