Zbog troškova bivšeg ministarstva EU povukla novac za projekt, država mora platiti 13 milijuna kuna

Zbog troškova bivšeg ministarstva EU povukla novac za projekt, država mora platiti 13 milijuna kuna

Školu za život trebala nam je financirati EU, no mi ćemo sad platiti milijune zbog netransparentnosti i grešaka u nabavi

Kako ekskluzivno doznaje Telegram, točno 12.845.365,17 kuna proglašeno je neprihvatljivim troškovima na EU projektu kojim je financirana eksperimentalna faza Škole za život, reformskog projekta bivše ministrice obrazovanja Blaženke Divjak iz kvote HNS-a. Neprihvatljivost gotovo 13 milijuna kuna – iz projekta koji je u cjelini težio 114,7 milijuna kuna – znači da Hrvatska neće dobiti refundaciju tog iznosa iz Europskog socijalnog fonda, već njegovo podmirenje pada isključivo na državni proračun.

Nešto više od pola iznosa neprihvatljivih troškova – 6,4 milijuna kuna – odnosi se na autorske honorare 78 netransparentno imenovanih nastavnika uključenih u rad na projektu. Divjak ih je imenovala da rade na Školi za život bez da je prethodno raspisala javni poziv, za što su službena nadzorna i revizijska tijela propisala tzv. financijsku korekciju, odnosno penalizaciju. Preostalih 6,3 milijuna kuna neprihvatljivih troškova nastalo je zbog, manje-više, nepravilnosti u postupcima javne nabave udžbenika, opreme za škole i promotivnih materijala.

Netransparentan angažman

O financijama Škole za život, projekta čija su zaštitna lica bila bivša ministrica i njena pomoćnica Lidija Kralj, opširno se pisalo još u svibnju 2019. Potpisnica ovih redaka, tada na portalu Srednja.hr, objavila je iznose milijunskih isplata nastavnicima za rad na Školi za život, odnosno na tzv. metodičkim priručnicima koji su nastavnicima trebali pomoći u izvođenju reformirane nastave. Već tada za dio nastavnika koji su na njima radili nije bilo jasno temeljem čega su imenovani i temeljem čega zarađuju desetine i stotine tisuća kuna.

Sumnja se, kako smo sada doznali, pokazala utemeljenom. Prvo nam je Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije (ARPA) potvrdila da je revizijom projekta utvrđen “nedostatak transparentnosti stručnjaka, jednakog postupanja i revizijskog traga o kriterijima njihova odabira”, kao i “nedostaci u postupku nabave eksperimentalnih nastavnih materijala”. Za detaljne informacije zatim smo se obratili Ministarstvu obrazovanja, koje je tijekom mandata Divjak provodilo Školu za život, financirajući je iz EU projekta “CKR I”.

Greške u nabavi teške 6,3 milijuna kuna

Osim neprihvatljivih troškova sa stavke autorskih ugovora (6,4 milijuna kuna), nadzorna tijela utvrdila su još 6,3 milijuna kuna neprihvatljivih troškova uglavnom iz domene postupaka javne nabave za Školu za život. Tako je, primjerice, utvrđeno neprihvatljivih 4,9 milijuna kuna za nabavu udžbenika, još 665 tisuća kuna za opremanje škola, a 331 tisuća kuna neprihvatljiva je sa stavke nabave agencijskih usluga za organizaciju Nacionalnog stručnog skupa koji se održao u travnju 2019. u Ciboni.

U nastavku možete proučiti tablicu s detaljno raspisanim neprihvatljivim troškovima na EU projektu “Podrška provedbi cjelovite kurikularne reforme CKR I”. Podatke koji se nalaze u tablici prikupili smo od Ministarstva obrazovanja, tražeći od njih da nam dostave neprihvatljive iznose utvrđene po pojedinim stavkama projekta.

Više pročitajte u TELEGRAMU