Kajtazi o Raosovoj izjavi: Greška je da ne postoje sankcije…

Kajtazi o Raosovoj izjavi: Greška je da ne postoje sankcije…

U javnosti je odjeknula neprimjerena izjava umirovljenog brigadira Matka Raosa na jučerašnjem skupu HOS-ovaca u Splitu. Saborski zastupnik Veljko Kajtazi smatra kako je dobro da se Vlada ogradila od Raosovih izjava.

– On već tradicionalno svake godine govori o tome. Možda je velika greška da ne postoje određene sankcije. Kad bi mi radili i primjenjivali ono što se radi u Njemačkoj i Austriji, on se više ne bi ni pojavio, a ne da bude izaslanik koji nije imao ni pravo govora i nitko nije očekivao da će se obratiti, iako je bio izaslanik ministra. Mi to moramo zaustaviti, neka nam ovo bude lekcija i da bude zadnji put da se on pojavio tamo, rekao je Kajtazi za HRT.

Godinama se razgovara o zabrani pozdrava ‘Za dom spremni’, no Kajtazi je jučer izjavio kako baš ne inzistira na brzom donošenju zakona o tome.

– Imam u vidu da zastupam i Rome i Židove. Svaki put kad se vrše komemoracije, i nezavisno od toga, pokušavam skrenuti pozornosti sve učiniti, ali to nije dovoljno. Moramo svi zajedno tražiti pravo rješenje. Ponavljam, neka ovo bude lekcija da se dotični gospodin zadnji put pojavi na takvom događanju. Ako su druge države to zabranile, ne vidim zašto ne bi i mi tako nešto učinili.

Smatra kako Sabor ne bi i dalje trebao imati pokroviteljstvo nad Bleiburgom.

– Svi znaju moj stav i mišljenje. Na koji bih način mogao reći da, kad mi imamo najveće stradalište na jednom mjestu koje se zove Uštica, gdje su ubijeni Romi na jedan okrutan način. Rekao sam premijeru i svima, a on kaže da ćemo sve učiniti. Očekujem do kraja mandata da će doći do izmjene. Imat ću u vidu da je jučer i sam premijer osudio takav pristup, kaže Kajtazi.

Međunarodna konferencija “Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze”

Međunarodnom konferencijom “Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze” obilježava se Svjetski dan Roma
Povodom Svjetskog dana Roma koji se održava 8. travnja, u Uštici je organizirana međunarodna konferencija

– Romi kao indijska dijaspora – neraskidive veze“, u kojoj je sudjelovalo 17 država.

– Pripremamo se godinu dana, i izuzetno mi je drago da smo to uspjeli organizirati. Jučer je bilo više od 200 gostiju, došle su sve institucije. I svi oni za koje mislimo da trebaju biti, bili su jučer s nama. To samo govori da, unatrag 10 godina, romska zajednica svake godine podiže ljestvicu razine obilježavanja svojih značajnih datuma. Nikad Romi nisu bili ujedinjeni kao danas – više od 80 posto romske zajednice se ujedinilo, ističe.

Sprema se i deklaracija, dodaje.

– Uspjeli smo postaviti četiri panela koji su jako bitni, o tome koji je status Roma i o našem indijskom porijeklu koje nikad nije priznato politički od strane Indije. Dotakli smo se i stradanja Roma, jezika, migracije, i ekonomije. Na takav način smo pripremili određene zaključke s kojima ćemo upoznati cjelokupnu hrvatsku javnost, zaključuje, piše HRT.