Ministrica Vučković o poskupljenjima: ‘Zamrzavanje cijena često ima negativne učinke, ta opcija nije u skladu sa zakonom’

Ministrica Vučković o poskupljenjima: ‘Zamrzavanje cijena često ima negativne učinke, ta opcija nije u skladu sa zakonom’

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u RTL-u Danas komentirala je poskupljenje hrane. 

PDV je prvog travnja snižen na dio prehrambenih proizvoda, no to, pokazalo se u praksi nije dovoljno jer cijene nisu pale, upravo suprotno. Ministrica je komentirala planira li Vlada nove poteze.

“Tek je 1. travnja stupio na snagu veliki paket Vlade, vrijedan 4 milijarde i 800 milijuna kuna. to je 1 posto BDP-a, to govori sve o veličini paketa. U ovim mjerama PDV je imao važan udio iako je tada fokus bio i javnosti i svih nas na energetici. Mi smo se fokusirali i na hranu, premda to nije bilo u fokusu javnosti i PDV u ovom paketu je vrijedan 2 milijarde i 100 milijuna kuna, a na hranu se odnosi milijarda i 600 milijuna kuna, pored potpora koje su dodatno dane poljoprivrednicima. Stoga ne možemo govoriti da nije riječ o dovoljnom paketu. Ono što se dogodilo nakon najave paketa jest agresija, rat u Ukrajini”, kazala je. 

Vučković je kazala da je Vlada pokazala da je brza i razborita da reagira često u nepovoljnim uvjetima.

“Naša je zadaća mjeriti, vagati učinke, pripremati dodatne mjere. Mogu reći u ime Ministarstva poljoprivrede, kad isplatimo sve potpore koje smo najavili, dogovorili i objavili, vezane su za rast cijena umjetnog gnojiva, potpore u sektoru stočarstva, za šećernu repu, sjemenski kukuruz, jer naša očekivanja govore da je potrebno smanjiti neizvjesnost u pogledu sjemena iduće godine”, kazala je. 

Na pitanje može li se neizvjesnost smanjivati zamrzavanjem cijena, ministrica je kazala da je to mjera koja ima često negativne učinke.

“Cijene se u otvorenim tržišnim ekonomijama se formiraju na tržištu, formiraju se mehanizmom ponude i potražnje. Naša je politika ovih godina – osim kad govorimo o cijenama goriva, to nam je dopuštala uredba – odgovorno gospodariti financijama”, kazala je.

Kazala je i da zamrzavanje cijena u nekim zemljama imalo negativne efekte., kazala je Vučković