MILANOVIĆ: LJUDSKA JE DUŽNOST UVIJEK BITI NA STRANI SLABIJEGA, ALI MORAMO ŠTITITI NAŠE INTERESE

MILANOVIĆ: LJUDSKA JE DUŽNOST UVIJEK BITI NA STRANI SLABIJEGA, ALI MORAMO ŠTITITI NAŠE INTERESE

Predsjednik Zoran Milanović u dvodnevnom je službenom posjetu Švicarskoj. Predsjednik je posjet počeo susretom s Hrvatima koji žive i rade u toj zemlji.

Predsjednik Zoran Milanović je pred predstavnicima hrvatskih udruga u Švicarskoj, Hrvata koji žive i rade u međunarodnim organizacijama u Ženevi i hrvatskim poslovnim ljudima, znanstvenicima i studentima u Švicarskoj govorio da je kao mladi diplomat često boravio u tom gradu u kojem nije bio 26 godina.

– U Ženevi se pregovaralo o hrvatskoj sudbini, završetku rata i njegovom izbjegavanju. A rata je bilo. Danas je svijet svjedok jednog drugog rata, onog između Ukrajine i Rusije. Ljudska je dužnost uvijek biti na strani slabijega, ali Hrvatska mora voditi računa da je mala nacija, da nas ima manje od 4 milijuna, da je svijet surov i vrlo često nedokučiv – i da moramo gledati svoje interese, rekao je hrvatski predsjednik.

– Glavni nacionalni interes Hrvatske je da konačno postane država visokog dohotka jer prava neovisnost ne postoji bez one financijske, a Hrvatska se tu sporo pomiče, dodao je. Okupljenima je poručio da u svoje dvije domovine čuvaju i razvijaju hrvatski identitet kako bi se gradilo jedno bolje društvo, Hrvatska kao liberalna demokracija koja pripada Zapadu.

U Švicarskoj živi oko 29 tisuća hrvatskih državljana, no riječ je o osobama isključivo hrvatskog državljanstva, pa se procjenjuje da hrvatska iseljenička zajednica ukupno broji oko 80 tisuća ljudi, stoji na stranicama Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH. Švicarska je početkom ove godine ukinula radne dozvole za Hrvate, pa se očekuje da je njihov broj danas svakako viši.

Milanović se u četvrtak susreće s predsjednikom Švicarske Konfederacije Ignaziom Cassisom na čiji je poziv i stigao u tu zemlju, a koji ima praksu bilateralne susrete s kolegama održavati svaki put u drugom gradu. Dvojica predsjednika na Sveučilištu u Ženevi sudjelovat će na panel-raspravi s temom Izazovi sigurnosti u Europi i švicarska neutralnost, a zatim će posjetiti Centar za nuklearnu fiziku (CERN) gdje će obići eksperimentalno područje i susresti se s hrvatskim znanstvenicima i studentima koji rade u centru, piše HRT.