Neki gradovi počeli s podjelom uskrsnica umirovljenicima: Provjerili smo tko i koliko dijeli, ali i tko će ostati – praznih ruku…

Neki gradovi počeli s podjelom uskrsnica umirovljenicima: Provjerili smo tko i koliko dijeli, ali i tko će ostati – praznih ruku…

Umirovljenicima nije jednostavno. Prosječna starosna mirovina u Hrvatskoj iznosi 2500 kuna. Nedovoljno je čak i uz Vladine vaučere. Neki gradovi su počeli s isplatom uskrsnica. Reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić doznala je tko i koliko dijeli.

Općina Kostrena svojim je umirovljenicima poslala bon na 150 kuna. Kostrenjanin Ivan kaže da će biti dosta za šunku i jaja. “Uvijek se nađe jeftinije i onda napraviš od ništa nešto i ja sam zadovoljan”, dodao je.

Uplata je stigla i Mirici u Bakru. “Dobila sam 300 kuna od grada Bakra. Lijepo. Lijepa gesta”, rekla je Mirica i dodala kako će to pomoći. Cijene rastu, a mirovine ih ne prate. Uskrsnicu dijele gradske uprave diljem Hrvatske. 

Deset tisuća osječkih umirovljenika s mirovinom do 2500 kuna dobit će od 100 do 400 kuna.

Prvi put uskrsnica od 200 kuna čeka i umirovljenike u Rijeci. Ali one koji već ostvaruju pravo na novčanu pomoć Grada, a imaju mirovinu do 1700 kuna.

Splićani bez uskrsnice

Svoje uskrsnice dobit će i zagrebački umirovljenici. Iznose i kriterije objavit će idući tjedan. Ali Splićani ni ove godine, bez obzira na visinu mirovina, uskrsnicu neće dobiti. “Trebalo bi sve umirovljenike tretirati kao umirovljenike pa da svi dobijemo jednako”, smatra Dinka iz Rijeke.

Opatiji dijele od 500 do čak 700 kuna. “Puno nam znači ipak tih 500 kuna. Nisam čula da u drugim gradovima daju”, rekla je Mirjana.

“Najnovija kategorija je taj cenzus koji smo digli s 3000 na 4000 kuna s obzirom da imamo inflaciju, potrošačka košarica je puno skuplja, to je 500 kuna božićnice, 500 kuna uskrsnice”, kazao je Ferdinando Kirigin, gradonačelnik Opatije.

Rast cijena osjete svi

Rast cijena osjete svi. Na tržnici se okreće svaka kuna, ali za Uskrs, kažu svi, mora biti. “Neće biti siromašna, ne, neka je mala mirovina, ali ima dodataka“, rekla je Mara iz Rijeke. “Nešto smo kupili unaprijed, nešto ćemo usput i tako…”, dodala je Blaženka.

Kemijanje polako postaje najvažnija životna disciplina.