Nemojmo uljepšavati prošlost – Pevec sindikalnom povjereniku nije dao ući u firmu, a Kerum je šikanirao radnike u istom dućanu gdje je izložio svoj Maybach

Nemojmo uljepšavati prošlost – Pevec sindikalnom povjereniku nije dao ući u firmu, a Kerum je šikanirao radnike u istom dućanu gdje je izložio svoj Maybach

Željni povratka na scenu, političku i gospodarsku, dvojica nekoć uspješnih trgovaca ciljaju na amneziju i prešućuju kako su u vrijeme kad su bili moćni tretirali svoje radnike i dobavljače 

Piše: Saša Paparella objavljuje web portal ZAGREBI.HR

Zadnjih dana svjedoci smo pokušaja povratka dvojice iskusnih trgovaca, od kojih je jedan opljačkao, a drugi upropastio svoju tvrtku. Onaj prvi, Zdravko Pevec, nakon odležane zatvorske kazne sada ponovno otvara dućane pod imenom Pevec, tvrdeći kako ga nazivaju njegovi nekadašnji radnici, koji bi se tako rado ponovno zaposlili baš kod njega. Onaj drugi, Željko Kerum, željan i političkog i poslovnog povratka, također sebe vidi samo u dobrom svjetlu, zaboravljajući kako je tretirao svoje zaposlenike.  Zato podsjetimo o kome se radi. 

Sindikalni povjerenik morao je otići iz firme 

Prvo – Zdravko. Kad se organizirala podružnica Sindikata trgovine u Pevecu izabran je sindikalni povjerenik, a sukladno odredbama Zakona o radu STH je poslao obavijest poslodavcu s informacijom tko je sindikalni povjerenik, kakva su mu prava i kakve su obveze poslodavca. Kako nam je ispričao sugovornik iz sindikalnih krugova, nakon što je primio obavijest, “Pevec je angažirao zaštitare da našem povjereniku zabrani ulazak u firmu. Mi smo obavijestili inspekciju rada koja nam je savjetovala da i mi angažiramo zaštitare (?), a problem smo riješili tako da je netko iz STH išao s povjerenikom da može ući u ured. Nakon toga su povjerenika, osobu s VSS-om koja je dotad radila u prodaji ili nabavi, premjestili na drugu lokaciju i to na posao skladištara”.

Budući da je time flagrantno prekršen Zakon o radu, Sindikat je tražio intervenciju Ministarstva rada i na sjednicu Glavnog odbora STH je došla državna tajnica Vera Babić, sve saslušala i na kraju poslala pismo Pevecu u kojem ga ljubazno moli da vrati sindikalnog povjerenika na njegovo radno mjesto i omogući mu sindikalno djelovanje. Naravno da Pevec to nije učinio, pa je  sindikalni povjerenik napustio firmu i našao drugi posao.

U izlogu Maybach, iza pulta šikaniranje 

Kod Peveca su ljudi radili i nedjeljom ono kratko vrijeme kada je bilo trgovinama zabranjeno raditi, dakle nisu prodavaonice bile otvorene za kupce, ali su radnici morali doći i slagati robu. Sindikat je slao inspekciju koja je konstatirala da su radnici unutra, no vrata su bila zaključana pa inspektori nisu mogli ući.

Kod Keruma je isto bilo problema sa sindikalnim organiziranjem i zaštitom prava radnika. Kerum je naručio u Mercedesu Maybach i parkirao ga ispred prodavaonice da mu se radnici dive, a sindikatu se baš iz te prodavaonice javila radnica, koja se posjekla na mesoreznicu i poslali su ju doma da zamota ruku i kaže da se posjekla doma, kako ne bi bilo prikazano kao nesreća na radu. Nadalje, kod Keruma tada nitko nije imao više od 18 dana godišnjeg odmora, prisjetio se naš sugovornik sa sindikalne scene. 

Kerum nabio 1,7 milijarde kuna duga i zatvorio firmu

Kerum sada javno podsjeća kako je četiri godine vodio Split volonterski, no pitanje je koliko je puta uopće došao na posao, a njegov je mandat upamćen i po tome što je kao gradonačelnik pogodovao sebi kao poduzetniku.  Valja podsjetiti i da je potkraj 2018. tvrtka Kerum d.o.o. otišla u stečaj zbog duga od 1,7 milijardi (!) kuna. “Kerum d.o.o. nije propao zbog loših poslovnih poteza i krivih odluka svoga vlasnika, već zato što je iz njega izvučen novac. Situacija je jednostavna: isisaš lovu, upropastiš tvrtku i zatvoriš je“, prokomentirao je tada za Večernji list Marinko Biškić, proizvođač začina pod brendom Nadalina, kojem je Kerum ostao dužan 50.000 eura. Nakon što su ga novinari podsjetili na Kerumovu, više puta ponovljenu izjavu da dobavljačima nije ništa dužan, te da ih je on i preplatio tijekom desetljeća poslovanja, Biškić se samo nasmijao. “Znam tu mantru. Nije mi dužan Kerum, dužan mi je Kerum d.o.o., samo je smiješno što si ti jedini vlasnik firme, daš joj ime po sebi i na kraju nikomu ništa nisi dužan”, rekao je Biškić.

(objavljeno 5.4.2022.)  Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA