Kolinda Grabar-Kitarović o budućoj osobi na čelu saveza: Bila sam prva žena u visokom vodstvu NATO-a

Kolinda Grabar-Kitarović o budućoj osobi na čelu saveza: Bila sam prva žena u visokom vodstvu NATO-a

Na Hrvatsko-američkom forumu sudjeluje i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je upitana treba li nužno budući glavni tajnik NATO-a biti žena.

No, hrvatska političarka odbacuje taj pristup, već misli da to mora biti najbolja osoba.

– Sljedeći generalni tajnik NATO-a mora biti izabran po vještinama i znanju, i svemu što je potrebno za tu poziciju – rekla je Grabar-Kitarović koja sudjeluje na panelu o ženama u biznisu i politici s Ivom Tomić iz Hrvatske udruge poslodavaca, Tarjom Krehić, šeficom udruge pravnica u Hrvatskoj, te američkim profesorom i vojnim časnikom Bradom Johnsonom.

Bivšu hrvatsku predsjednicu ističe se kao jednu od favoritkinja za novu glavnu tajnicu NATO-a. U 70 godina dugoj povijesti NATO-a, glavni tajnik saveza uvijek je bio muškarac. Danas je to Jens Stoltenberg, piše Večernji list.

Hrvatsko-američki forum održava se u Zagrebu u povodu 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa između dvije zemlje. – Bila sam prva žena u visokom vodstvu NATO-a. Na početku bi me zamijenili za tajnicu, ali ukupno gledano mogu reći da je NATO bio prijateljski raspoložen prema ženama, možda i najviše od svih mjesta na kojima sam radila. U Afganistanu sam jednom stavila svileni šal u znak poštovanja prema tradiciji u tom kraju i primijetila sam lica vojnika koji su tek tada shvatili da sam žena. Prije toga radili smo zaista kao pravi tim – rekla je Grabar-Kitarović.

Na skupu bivša je predsjednica govorila o svojim vizijama o tome kako unaprijediti položaj žena te kako vjeruje da je obrazovanje ključno za to, piše Večernji list.