Ruske snage povlače se sa sjevera, civilne žrtve koje ostavljaju iza sebe Zelenski naziva genocidom

Ruske snage povlače se sa sjevera, civilne žrtve koje ostavljaju iza sebe Zelenski naziva genocidom

Rat u Ukrajini nastavlja se bombardiranjem gradova na jugu zemlje, a žestoke borbe i dalje su u opkoljenom Mariupolju. Ruske snage povlače se sa sjevera, a potresni prizori i civilne žrtve koje ostavljaju iza sebe ukrajinski predsjednik Zelenski naziva svjesnim pokoljem i genocidom. Javlja HRTV

Zapadni čelnici traže istragu ratnih zločina nakon otkrića tijela ubijenih civila, od kojih su neki imali ruke vezane na leđima, u mjestima Buči i Irpinju, pokraj Kijeva. Likvidirani su pri povlačenju ruskih postrojbi. Prema ukrajinskom tužiteljstvu, u masovnoj grobnici pronađeno je više od 400 tijela civila. Moskva opovrgava te optužbe i za danas je zatražila sastanak Vijeća sigurnosti UN-a. Upozoravamo na uznemirujuće snimke.

Tijela civila na ulicama i u masovnoj grobnici – zastrašujući su to prizori iz Buče, nedaleko od Kijeva. Stanovnici toga gradića ubijeni su redom hitcima u glavu prilikom povlačenja ruskih snaga. Među žrtvama je i Irinin sin.

– Bili su na džipovima, naoružani do zuba. Ubili su ga i pobjegli. Pokrila sam njegov grob prekrivačem da ga zaštitim od pasa. Nije u kovčegu, morala sam ga zamotati u tepih – ispričala je novinarima Irina Kostenko, stanovnica Buče.

Na cestama i groblje ruskih tenkova. Nakon što su u gradićima u okolici Kijeva pronađena tijela stotina civila Ukrajina je optužila Rusiju za namjerni masakr.

– Stotine civila su ubijene, mučene. Tijela su na ulicama, a čitavo područje minirano. Minirali su čak i tijela žrtava. Vidljive su posljedice pljačke. Koncentrirano zlo posjetilo je našu zemlju – ubojice, krvnici, silovatelji koji sebe nazivaju vojskom – rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinski ministar obrane najavio je nova suđenja za ratne zločine.

– Ovo nije specijalna operacija. Ovo su nehumani rasisti i fašisti koji su počinili zločine protiv civila – silovali i ubijali metkom u potiljak. Cijeli svijet treba saznati za to – poručio je Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar obrane.

Alexander Sirski, general ukrajinske vojske zadužen za Kijev, rekao je da na tome već radi ured tužitelja, nacionalna policija, službe za izvanredne situacije te da oni provode razminiranje i istragu kako bi se identificirali počinitelji ratnih zločina. 

Područja oko Kijeva, gdje su pronađena tijela civila posjetio je i gradonačelnik glavnoga grada.

– Ono što vidimo u Irpinju i u Buči su strašni prizori, koji na žalost nisu film nego stvarnost. Zastrašujuća je stvarnost da su ubijeni civili zavezanih ruku – rekao je Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva.

Satelitske snimke tvrtke Maxar Technologies svjedoče o rovu duljine 14 metara, iskopanom kod crkve u Buči, gdje je otkrivena masovna grobnica. Moskva tvrdi da je riječ o ukrajinskoj propagandi i da njihova vojska nije naudila civilima u Buči i Irpinju, te zahtijeva hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a. Istovremeno, sa svih strana stižu osude strašnih zločina.

– Ubojstvo civila je ratni zločin. Moramo neumorno istraživati ove zločine, koje su počinile ruske snage. Zajedno s našim saveznicima odlučit ćemo o daljnjim mjerama. Predsjednik Putin i njegovi sljedbenici osjećaju posljedice i mi ćemo nastaviti isporuku oružja Ukrajini, kako bi se mogla obraniti od ruske invazije – poručio je njemački kancelar Olaf Scholz.

Velika Britanija i Francuska najavile su potporu Ukrajini oko istrage ratnih zločina.

Zastrašujući prizori ubojstva civila stižu i iz grada Motižina, 50 kilometara zapadno od Kijeva. U okolici glavnoga grada novi ruski napad.  Uništen je centar ukrajinske avijacije i zračne obrane u zračnoj bazi Vasilkiv, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Nastavljeni su i zračni napadi, kao i napadi ruske artiljerije na Odesu i Herson. Sedam osoba poginulo je u granatiranju Harkiva.

Apokaliptični prizori iz spaljenog i razrušenog Mariupolja, na koji ne prestaju padati ruske granate. U gradu koji je postao ključan cilj ruske invazije, radi osiguravanja kopnenog koridora s Krimom, nastavljaju se i ulične borbe.

Ukrajinski predsjednik videoporukom obratio se gledateljima i sudionicima dodjele glazbenih nagrada Grammy i pozvao ih da pomognu Ukrajini kako god mogu.

– Naši glazbenici nose pancirke umjesto smokinga. Oni pjevaju ranjenima u bolnicama, čak i onima koji ih ne mogu čuti. Ali glazba će pronaći put. Mi branimo naše pravo da živimo, volimo i puštamo glas. Naša zemlja je u ratu s Rusijom, čije bombe donose zastrašujuću tišinu. Smrtonosnu tišinu. Ispunite tišinu svojom glazbom – rekao je.

Veliki prosvjedi potpore Ukrajini održani su u Njemačkoj i Kanadi. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA