Pravo na slobodu izražavanja: Ustavni sud potvrdio da je Hrvoje Hitrec smio Stipu Mesića nazvati idiotom

Pravo na slobodu izražavanja: Ustavni sud potvrdio da je Hrvoje Hitrec smio Stipu Mesića nazvati idiotom

Književnik Hrvoje Hitrec je Mesića 2013. u razgovoru za portal nazvao “idiotom”, zbog čega ga je bivši predsjednik RH tužio i dobio pravomoćnu presudu u svoju korist, koju je Ustavni sud srušio. U ponovljenom postupku sud je ponovno proglasio Hitreca krivim, no drugostupanjski sud je ukinuo tu  presudu. Novi sudac je na ponovljenom postupku Hitreca oslobodio optužbe, a Mesićevu tužbu Ustavni sud je sada odbacio Javlja web portal ZAGREBI.HR

Ustavni sud odbio je ustavnu tužbu koju je podnio umirovljenik Stjepan Mesić iz Pušćanske Dubrave, bivši predsjednik RH u dva mandata, u povodu presude Županijskog suda u Zagrebu je kojom je odbijena kao neosnovana njegova žalba, te je potvrđena prvostupanjska presuda Općinskog kaznenog suda u Zagrebu od 17. prosinca 2020.

Hitrecovu tužbu Ustavni sud usvojio, Mesićevu odbio

Navedenom prvostupanjskom presudom optuženi, književnik Hrvoje Hitrec, oslobođen je optužbe da je počinio kazneno djelo protiv časti i ugleda uvredom te je Mesiću naloženo naknaditi troškove postupka, kao i Hitrecove izdatke i honorar njegova odvjetnika.

Kazneni postupak pokrenut je Mesićevom tužbom od 25. veljače 2014., zbog kaznenog djela uvrede. Mesić smatra da ga je optuženi Hrvoje Hitrec 27. studenoga 2013. u intervjuu objavljenom na portalu Dnevno.hr pod naslovom: “Mesić je idiot, a ćirilice kao znaka na okupatorskom nožu neće biti u Vukovaru”, odgovarajući na postavljena pitanja, uvrijedio navodeći: “…Stipe je idiot”. U tom kaznenom postupku prvostupanjski i drugostupanjski sud proglasili su Hitreca krivim i osudili ga na novčanu kaznu.

Hitrec je podnio ustavnu tužbu koju je Ustavni sud usvojio, ukinuo osporene presude i vratio predmet na ponovni postupak, gdje ga je prvostupanjski sud ponovno proglasio te ga osudio na novčanu kaznu, uz izrečenu uvjetnu osudu. Drugostupanjski je sud, međutim, ukinuo prvostupanjsku presudu i vratio predmet na ponovno suđenje pred drugog suca. U ponovljenom postupku pred prvostupanjskim sudom donesena je presuda od 17. prosinca 2020., kojom je Hrvoje Hitrec oslobođen optužbe, pa se Mesić obratio Ustavnim sudu.

Ustavni sud: ‘Političar je dužan trpjeti veći stupanj ozbiljnosti napada na ugled i dostojanstvo’

“Ustavni sud zaključno ocjenjuje da su nadležni sudovi dostatno ispitali i obrazložili sve okolnosti bitne za uspostavljanje ravnoteže između prava na slobodu izražavanja i prava na poštovanje časti i ugleda podnositelja, te su valjano zaključili da u konkretnom slučaju preteže pravo na slobodu izražavanja. Ovo osobito imajući u vidu da se radi o javnoj ličnosti, poznatom političaru koji je, kao takav, dužan trpjeti veći stupanj ozbiljnosti napada na ugled i dostojanstvo od prosječnog građanina…Ustavni je sud u svojoj ranijoj odluci vezanom uz isti kazneni postupak iznio načelna stajališta Europskog suda za ljudska prava, prihvaćena u praksi u svim predmetima u kojima se ispituje eventualna povreda prava na slobodu izražavanja odnosno prava na dostojanstvo, ugled i čast”, navodi se u obrazloženju.

Ustavni sud je iznio stav da redovni sudovi nisu uvjerljivo utvrdili postojanje prijeke društvene potrebe koja bi zahtijevala da se Mesićevom pravu na zaštitu ugleda i časti dade prednost pred pravom na slobodu izražavanja i općeg interesa za zaštitu slobode izražavanja kada je riječ o raspravi od javnog interesa. 

sp Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA