Zelenskij objavio fotografije iz Buče: To bi trebale vidjeti majke ruskih vojnika. Vidjeti kakve su gadove odgojile. Ubojice, pljačkaše, koljače…

Zelenskij objavio fotografije iz Buče: To bi trebale vidjeti majke ruskih vojnika. Vidjeti kakve su gadove odgojile. Ubojice, pljačkaše, koljače…

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na Facebooku je objavio je fotografije iz Buče.

“Bukurešt, Deklaracija sa samita NATO-a. 3. travnja, prije 14 godina. Postojala je šansa da se spriječi, tako da Rusija ne dođe. Buča, Kijevska regija. Sada. Rusija je došla. To bi trebale vidjeti majke ruskih vojnika. Vidjeti kakve su gadove odgojile. Ubojice, pljačkaše, koljače”, napisao je.

“Ovo je genocid”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju, govoreći nakon što su se pojavile slike civilnih tijela razasutih ulicama Buče, sjeverozapadno od glavnog grada Kijeva, piše CNN.

Na pitanje u programu “Face the Nation” na CBS News-u provodi li Rusija genocid u Ukrajini, Zelenskij je odgovorio: “Zaista. Ovo je genocid.”

“Uklanjanje cijele nacije, i naroda. Mi smo građani Ukrajine. Imamo više od 100 nacionalnosti. Ovdje se radi o uništenju i istrebljivanju svih tih nacionalnosti”, nastavio je.

Ukrajina ne želi biti “potčinjena politici Ruske Federacije”, rekao je Zelenskij, dodajući da je to “razlog zašto ih uništavaju i istrebljuju”.

“Ovo se događa u Europi 21. stoljeća. Dakle, ovo je mučenje cijele nacije”, naglasio je predsjednik Ukrajine.

Tijela najmanje 20 civila pronađena su na ulici u Buči nakon povlačenja ruskih snaga iz tog područja, prema slikama koje je AFP objavio u subotu.

CNN nije mogao neovisno potvrditi detalje oko smrti ljudi i zatražio je komentar od ruskog ministarstva obrane u vezi navoda o pogubljenju civila u regiji Kijev i drugim dijelovima Ukrajine.

FOTOGRAFIJE MOŽETE POGLEDATI OVDJE

Navodna zlodjela izazvala su bijes međunarodne zajednice, a zapadni čelnici pozivaju na istrage ratnih zločina i nove sankcije Rusiji, piše cNN.

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je u nedjelju da će State Department pomoći u dokumentiranju svih zločina koje je ruska vojska počinila nad ukrajinskim civilima. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je smrt civila u Buči “brutalnošću” i rekao da “snažno pozdravlja” istragu Međunarodnog kaznenog suda koji je otvorio istragu o ratnim zločinima u Ukrajini.