Ubojita sačekuša: Kako su ukrajinske trupe ulicu u Buči pretvorili u groblje ruskih tenkova i ambicija Kremlja

Ubojita sačekuša: Kako su ukrajinske trupe ulicu u Buči pretvorili u groblje ruskih tenkova i ambicija Kremlja

Moskva kaže da je nakon 39 dana operacija u središnjem dijelu Ukrajine napravila sve što je htjela, no to se nikako ne može provjeriti

Avenija u predgrađu ukrajinskog grada Buče postala je jedno od prvih groblja za nade Rusa da će uspjeti opkoliti Kijev pa ući u njega te potom s vlasti maknuti predsjednika Volodimira Zelenskog, piše BBC.

One su tamo sahranjene nekoliko dana nakon što je 24. veljače počela ruska invazija na Ukrajinu. Ukrajinski su vojnici uništili kolonu ruskih tenkova i oklopnih vozila dok je na putu prema Kijevu prolazila kroz Buču.

Bila je to jedna od prvih zasjeda koje su Ukrajinci priredili Rusima. Ukrajinske su trupe ruskima tijekom rata u Ukrajini koji je u nedjelju ušao u 39. dan priredile nebrojeno mnogo upravo takvih sačekuša.

Novinari BBC-ja u Buču su u petak ušli u trenutku kada su je Rusi počeli napuštati. Kremlj se, naime, odlučio fokusirati na istočnu frontu rata, a povlačenje iz Buče okarakterizirao je kao racionalno i smireno.

Moskva kaže da je u središnjem dijelu Ukrajine napravila sve što je htjela, no to se nikako ne može provjeriti. Zauzimanje Kijeva navodno nikada nije bilo dio ruskog plana.

Ono što jeste provjerljivo je da Ukrajinci Rusima nisu dopustili da okupiraju glavni grad njihove zemlje. Groblje tenkova u spomenutoj aveniji Buči uvjerljivo pobija tvrdnje Kremlja.

BBC navodi da je Rusima nakon tri tjedna ratovanja nestalo snage te da avenija u Buči objašnjava zašto.

Elitne ruske postrojbe u grad su ušle u oklopnim vozilima koja su dovoljno lagana da ih se može razmještati letjelicama. Došli su s aerodroma kod Hostomela. Rusi su taj strateški važan punkt zauzeli prvog dana invazije. Ukrajinci su čak u tom porazu pružili zapažen otpor. Hladan tuš Ruse je dočekao u Buči., prenosi jutarnji list