Rusi negiraju zločine u Buči: Još jedna produkcija kijevskog režima za zapadne medije, kao što je to bilo u Mariupolju s rodilištem

Rusi negiraju zločine u Buči: Još jedna produkcija kijevskog režima za zapadne medije, kao što je to bilo u Mariupolju s rodilištem

Rusko Ministarstvo obrane odbacilo je optužbe kijevskog režima za navodno ubijanje civila u naselju Buča u Kijevskoj regiji, nazvavši fotografije i video snimke iz Buče još jednom produkcijom kijevskog režima za zapadne medije, piše najstarija ruska državna agencija TASS.

“Sve fotografije i video materijali koje je objavio kijevski režim, a koji navodno svjedoče o nekakvim “zločinima” ruskih vojnika u gradu Buča, Kijevska regija, još su jedna provokacija”, kažu u ministarstvu.

Ministarstvo je naglasilo da su “fotografije i video snimci iz Buče još jedna produkcija kijevskog režima za zapadne medije, kao što je to bilo u Mariupolju s rodilištem, kao i u drugim gradovima”.

Pripadnici Oružanih snaga Rusije nisu počinili nasilna djela nad stanovnicima naselja Buča dok su bili tamo, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

“U vrijeme dok je ovo naselje bilo pod kontrolom ruskih oružanih snaga, niti jedan lokalni stanovnik nije stradao od bilo kakvog nasilnog djelovanja”, priopćilo je ministarstvo.

Također su napomenuli da su ukrajinski vojnici cijelo vrijeme dok je grad bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga, južna periferija grada, uključujući stambena naselja, gađali danonoćno iz topništva velikog kalibra, tenkova i VBR-ova.

Ministarstvo je napomenulo da su se stanovnici Buče slobodno kretali gradom dok je bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga.

“Sve vrijeme dok je grad bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga, a još više nakon, sve do danas, u Buči, lokalni stanovnici su se slobodno kretali gradom i koristili mobilnu komunikaciju”, istaknuli su.

Ministarstvo obrane istaknulo je da su ruski vojnici dopremili 452 tone humanitarne pomoći u naselja kijevske regije.

Ruske jedinice napustile su grad 30. ožujka

Ruske oružane snage potpuno su napustile Buču u Kijevskoj oblasti 30. ožujka.

Istovremeno, “dokazi zločina” pojavili su se tek četvrtog dana, kada su u grad stigli službenici SBU-a, napominju iz MORH-a.

“Želimo posebno napomenuti da su sve ruske jedinice potpuno napustile Buču 30. ožujka, sljedećeg dana nakon runde razgovora licem u lice između Rusije i Ukrajine u Turskoj. Štoviše, 31. ožujka gradonačelnik grada Buče Anatolij Fedoruk je u svojoj video poruci potvrdio da u gradu nema ruskih vojnika, ali nije ni spomenuo nijednog lokalnog stanovnika koji je ubijen na ulicama vezanih ruku”, kažu Rusi.

Ministarstvo je izvijestilo da je gradonačelnik Buče 31. ožujka potvrdio da u gradu nema ruskih vojnika, te nije spomenuo lokalne stanovnike strijeljane na ulicama, kažu Rusi.