Objavljene prve projekcije izbora u Mađarskoj: Čini se da će Orban ostati na vlasti…

Objavljene prve projekcije izbora u Mađarskoj: Čini se da će Orban ostati na vlasti…

U Mađarskoj su građani u nedjelju birali na pralamentarnim izborima. Predviđala se pobjeda sadašnjeg premijera Viktora Orbana.

Prema rezultatima postizborne ankete koju je provela agencija Medijan, mađarska vladajuća koalicija stranaka Fides i Kršćansko-demokratska narodna partija pobjednici su parlamentarnih izbora sa 121 osvojenim mandatom u skupštini koja broji 199 zastupnika, piše Al Jazeera.

“Fides je, prema anketi, osvojio 49 posto glasova, dok je opozicijska koalicija ‘Ujedinjeni za Mađarsku’ dobila podršku 41 posto birača”, rekao je direktor Medijana Endre Han.

Odaziv je bio 67,8 posto pola sata prije zatvaranja, što je brojka vrlo blizu one iz 2018. godine.

Referenudum o LGBT pravima

U Mađarskoj se danas odlučivalo o četvrtom mandatu Viktora Orbana i njegove konzervativne stranke Fides. U Mađarskoj živi oko 50 tisuća Hrvata. Prvi put Orban je na izborima bio suočen s ujedinjenom oporbom, koju vodi konzervativac Peter Marki-Zay. Osim za novi saziv parlamenta, Mađari su danas glasovali i na referendumu – o zabrani LGBT tema u školama.

Godinama u zemlji raste zabrinutost zbog stanja s demokracijom. Orban vodi zemlju već 12 godina. Brojni su upitnici vezani za ljudska prava, kvalitetu demokracije…

U Budimpešti izbore za Dnevnik Nove TV prati reporter Hrvoje Krešić koji je razgovarao s voditeljem hrvatskog izaslanstva pri OESS-u Davorom Bernardićem.

“Na biračkim mjestima na kojima je bila hrvatska delegacija nije bilo problema. Preko 80 posto je izlaznost u nekim mjestima. Postoji velika želja za promjenama. Ljudi su skeptični prema glasovima koji će doći iz unutrašnjosti Mađarske, ruralnih sredina. Vjeruju da će utrka biti teška”, rekao je Bernardić.

Postoji i bojazan oko muljanja s izbornim kutijama. “O tome se špekuliralo. Treba reći da je izborni sustav takav da se pola zastupnika bira sa lista, a pola direktno. Teoretski stranka koja pobjedi na izborima može izgubiti same izbore. To je nešto što nije dobro. Vidjet ćemo što će biti”, dodao je, piše dnevnik.hr.