Incidenti na izborima u Srbiji: Mrtvi na popisima, tuča birača i u Berlinu…

Incidenti na izborima u Srbiji: Mrtvi na popisima, tuča birača i u Berlinu…

U Srbiji su u nedjelju počeli predsjednički i parlamentarni izbori na kojima se, po istraživanjima javnog mišljenja, očekuje da šef države Aleksandar Vučić osvoji drugi uzastopni mandat, a njegova Srpska napredna stranka (SNS) započne drugo deseljeće vlasti.

Birališta su otvorena u sedam sati, a nešto više od 6,5 milijuna birača odlučivat će o osmero predsjedničkih kandidata i 19 izbornih listi koje su u utrci za 250 zastupničkih mandata u državnom parlamentu. U utrci je ukupno 12 izbornih lista, a nadmeću se za 110 mandata u Skupštini grada, čiji vijećnici poslije konstitutivne sjednice većinom glasova biraju gradonačelnika., pregled donosi N1 info

Osim Beograda, o lokalnoj vlasti glasat će se u još 12 gradova i općina u Srbiji.

Birališta u Srbiji zatvaraju se u 20 sati, a prvi neslužbeni rezultati glasanja najavljeni su do 22 sata. Republičko izborno povjerenstvo, po Zakonu o izborima, službene rezultate treba objaviti najkasnije 7. travnja u 20 sati.

TIJEK DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU

18:57

Klačar: Građani koji se zateknu na biračkom mjestu, mogu glasati i nakon 20 sati

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) Bojan Klačar rekao je da svim biračima koji se u 20 sati nađu ispred biračkog mjesta, po zakonu mora biti omogućeno da obave svoju građansku dužnost.

Klačar je agenciji Beta kazao da bi član biračkog odbora u 20 sati trebao stati na kraj postojećeg reda birača koji čekaju na glasanje i da se svim biračima koji su do tog trenutka u redu, omogući glasanje i nakon isteka zakonskog roka u 20 sati.

“Svima koji bi naknadno stali u red iza člana biračkog odbora, ne bi bilo omogućeno glasanje”, objasnio je Klačar.17:31

MUP o napadu na Grbovića: Sudionici incidenta dali izjavu u policiji

Povodom napada na lidera Pokreta slobodnih građana Pavla Grbovića, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je priopćilo da su policijski službenici “obavili razgovor sa svim sudionicima incidenta i pozvali ih da dođu u policijsku stanicu dati izjavu”. MUP u priopćenju navodi da su svi, osim Grbovića, dali izjavu.17:30

Incident na glasanju u Berlinu

Incident je zabilježen i na glasačkom mjestu u Berlinu, javili su čitatelji N1.

Reagirala je i policija.

17:29

RIK: Do 16 sati glasalo 41,45 posto birača

Prema podacima RIK-a, do 16 sati, na izborima u Srbiji glasalo je 41,56 posto birača.

Po regijama, do 16 sati glasalo je: u Vojvodini 44 posto upisanih birača, u regiji Šumadije i Zapadne Srbije 42,78 posto, regiji Južne i Istočne Srbije 42,11 i u Beogradu 38,5 posto ukupno upisanih, naveo je na konferenciji za novinare direktor Republičkog statističkog zavoda Miladin Kovačević.16:42

Dveri: Incidenti na izborima u NIšu

Srpski pokret Dveri objavio je da su se u Nišu kršila izborna pravila prilikom glasanja i da je bilo incidenata.

Kako je navedeno, ispred Voždove škole u centru Niša, stvorio se ogroman red birača i puno ljudi ne može glasati jer nisu na biračkoj listi, a uvijek su tu glasali.

“Ispred biračkog mjesta stoji sin Dragana Đorđevića, visokog dužnosnika Srpske napredne stranke Niš. Dok je potpredsjednica Srpskog pokreta Dveri Tamara Milenković Кerković davala izjavu policiji o ranijim incidentima, Đorđević je nasrnuo na nju i vrijeđao je”, naveli su iz Dveri.

Istaknuto je da je incident prijavljen MUP-u, OEBS-u i promatračkoj misiji CRTA.16:40

Napadnut promatrač na izbornom mjestu u Zemunu

Organizacija Ne davimo Beograd priopćila je da je promatrač koalicije MORAMO i Ne davimo Beograd, na izbornom mjestu 75 u Zemunu, Đorđe Trajković, napadnut “nakon što je otkrio i snimio stranačke aktiviste SNS-a koji koristeći paralelnu izbornu listu idu od vrata do vrata i zovu ljude na glasanje”.

Više pročitajte OVDJE.16:30

Glasao i patrijarh SPC-a Porfirije

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije glasao je u Osnovnoj školi “Kralj Petar Prvi” u Beogradu.

16:29

Saša Radulović glasao na Ceraku

Nositelj liste koalicije Suverenisti za parlamentarne izbore i predsjednik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović glasao je danas u 13 sati na biračkom mjestu na Ceraku.15:51

RIK: Do 14 sati glasalo 31,56 posto birača

Prema podacima RIK-a, do 14 sati glasalo je 31,56 posto birača. Na parlamentarnim izborima 2020. godine do 14 sati glasalo je 26,11 posto građana. U Vojvodini je do 14 sati glasalo 30.3% birača, u centralnoj Srbiji 31.7%, a u Beogradu 27.7%.15:39

Na biračkom popisu mrtva žena

Na glasačkom mjestu u Kraljevu na biračkom popisu se pojavila žena koja je preminula prije skoro dvije godine. Kako je za Nova.rs ispričao njen unuk Bojan Milićević, on je komisiji pokazao njezino ime na popisu i tražio da se upiše primjedba da žena nije živa kako to ne bi bilo zloupotrebljeno.