Zelenskij na Fox Newsu odgovarao na pitanja o helikopterskom napadu na ruski Belgorod; Otkrio i što za Ukrajinu označava kraj rata, te hoće li trgovati teritorijem

Zelenskij na Fox Newsu odgovarao na pitanja o helikopterskom napadu na ruski Belgorod; Otkrio i što za Ukrajinu označava kraj rata, te hoće li trgovati teritorijem

Bret Baier iz Special Reporta na Fox Newsu intervjuirao je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u petak navečer, dotaknuvši se širokog spektra tema, uključujući što zapravo znači pobjeda Ukrajine i što se Putin nada postići.

Baier je na početku intervjua upitao ukrajinskog čelnika kako misli da će “rat završiti” , tražeći objašnjenje izjave Zelenskog da će samo “pobjeda” biti prihvatljiva za njegovu zemlju.

“Pobjeda istine znači pobjedu Ukrajine i Ukrajinaca”, rekao je Zelenskij uz prevoditelja. “Pitanje je kada će završiti. To je duboko pitanje. To je bolno pitanje. Osim pobjede, ukrajinski narod neće prihvatiti nikakav ishod.”

Baier je potom upitao na što je Zelenskij “spreman pristati” kako bi osigurao mirovni sporazum s naglaskom na mogućnost ustupanja ukrajinskog teritorija Rusiji.

“Mi ne trgujemo svojim teritorijem”, odgovorio je Zelenskij. “Pitanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta je izvan rasprave.”

Zelenskij je rekao da njegova zemlja traži jamstva od “vodećih nacija” da će sigurnost Ukrajine biti zaštićena sporazumom, ako želi pristati na deeskalaciju s Rusijom i ponovio uvjerenje da bi Ukrajina bila koristan dodatak NATO-u.

“Teško nam je govoriti o NATO-u, jer nas NATO ne želi primiti”, rekao je Zelenskij. “Mislim da je to greška, jer ako uđemo u NATO, činimo NATO puno jačim. Mi nismo slaba država. Ne predlažemo da nas ojačamo na račun NATO-a… Mi smo dodatak, mi smo lokomotiva. Ja mislim da smo jedna od važnih komponenti europskog kontinenta.”

Ukrajinski predsjednik je dodao da je razgovarao s predsjednikom Bidenom i rekao mu da bi volio da Sjedinjene Države budu uključene u sigurnosni sporazum koji bi Ukrajini pružio dugoročnu potporu u rješavanju mogućnosti da Rusija ponovo izvrši invaziju u budućnosti. Zelenskij je rekao da Sjedinjene Države “razmatraju ovaj prijedlog”.

Na pitanje što Putin želi dobiti u ovom sukobu, Zelenskij je rekao da Putin želi sve što mu Zapad dopusti i da “apetiti obično rastu”.

“Što im više date, to im raste apetit”, rekao je Zelenskij, dodajući da će Putin nastaviti svoju agresiju u Europi izvan Ukrajine i da će dobiti ono što želi “osim ako ga sada ne zaustave”.

Zelenskij je rekao Baieru da “svi moraju znati da će ukrajinska vojska, ako budu pritisnuti u kut”, odgovoriti punom snagom.

Napad na Belgorod

Baier i Zelenskij također su se dotakli optužbi ruskih dužnosnika da je Ukrajina helikopterima napala skladište nafte u Rusiji.

“Jeste li izvršili napad na rusko vojno skladište na ruskom tlu helikopterima?” Baier je upitao Zelenskog.

“Žao mi je, ne razgovaram ni o jednoj od mojih naredbi kao vrhovnog zapovjednika”, odgovorio je Zelenskij. “Vođa ove države. Postoje stvari koje dijelim samo s vojnim oružanim snagama Ukrajine i kada razgovaraju sa mnom.”

“Nama je važno da vi i cijeli svijet znate da smo mi zemlja u ratu”, nastavio je Zelenskij. “Napadnuti smo. To je ono što je bitno. To je najveća tragedija. A danas, čuti te izvještaje da se negdje nešto događa, nešto je eksplodiralo dok je rat u Ukrajini – iskreno, nije profesionalno govoriti o tome. Oni su okupirali naš teritorij. Napali su nas. Ovaj rat traje 8 godina tako da što god se dogodi u određenoj situaciji, teško mi je komentirati.”

Baier je pitao Zelenskog vjeruje li da predsjednik Biden “želi” da Ukrajina pobijedi ili njegova administracija gaji “strah” od Putinove reakcije ako izgubi.

“Vjerujem da predsjednik Biden, kao svaki pravi američki građanin vjeruje i želi da istina pobijedi”, rekao je Zelenskij. “A istina je na strani Ukrajine. Vjerujem da žele da pobijede vrijednosti koje čine naše nacije bliže.”

Zelenskij je dodao da njegova vojska ne želi pancirke i specijalne kacige, već bi više voljela teško oružje.

“Samo nam dajte projektile, dajte nam avione, ne možete nam dati F-18 ili F-19 ili što god imate, dajte nam stare sovjetske avione”, rekao je Zelenskij. “To je sve. Daj mi ih u ruke. Daj mi nešto čime ću braniti svoju zemlju.”

Na kraju intervjua, Baier je pitao Zelenskog o usporedbama koje su neki napravili između njega i Winstona Churchilla.

“Bog bira što možemo podnijeti i mislim da to nije bilo slučajno”, rekao je Zelenskij. “Znam da ćemo izdržati ovo.”, piše Fox News.