Vatreni mogu biti zadovoljni

Vatreni mogu biti zadovoljni

Hrvatski nogometaši igrat će u skupini F, protiv Maroka (23.11.), Kanade (27.11.) i Belgije (1.12.)

Hrvatska će na Svjetskom prvenstvu u Kataru igrati u skupini F protiv Belgije, Kanade i Maroka. To je rezultat ždrijeba u Dohi, u kojem je naša nogometna reprezentacija bila smještena u drugu jakosnu skupinu. Vatreni će otvoriti nastup na svom šestom SP-u protiv Maroka 23. studenoga, četiri dana kasnije igrat ćemo protiv Kanade, dok ćemo posljednji dvoboj u skupini odigrati 1. prosinca protiv nositelja Kanade. Javlja GLAS SLAVONIJE

Ždrijeb je to s kojim možemo biti zadovoljni, iako je jasno kako svaka reprezentacija koja izbori mjesto među najbolje 32 na svijetu zaslužuje poštovanje. No, aktualni svjetski doprvaci nemaju se koga pribojavati, naprotiv, više bi se morali brinuti suparnici kako pronaći način da nas zaustave. Vjerojatno je dobra stvar kako ćemo protiv najjačeg suparnika, Belgije, igrati na kraju te se nadamo kako ćemo sa “zlatnom generacijom” belgijskog nogometa odlučivati o prvom mjestu skupine. Prethodno bismo morali na pravi način odraditi dvoboje protiv reprezentacija koje ne pripadaju u svjetski vrh, no naravno kako imaju itekako kvalitete za borbu za drugi krug.

Na startu s Vahom

Maroku je ovo šesti nastup na SP-u, vodi ih Vahid Halilhodžić (ako ga zbog svađe s najvećim zvijezdama do tada i ne smijene), a skupinu su prošli samo jednom, u Meksiku 1986. godine. Kanada se drugi put u povijesti plasirala, jedini put do sada igrala je 1986., kada je upisala sva tri poraza i ostala bez pogotka. Do Katara su stigli kao prvoplasirani u zoni CONCACAF. Belgiji je ovo 14. sudjelovanje, kao i Hrvatskoj, a najveći uspjeh ostvarila je prije četiri godine u Rusiji, kada je osvojila treće mjesto. Za momčad prepunu zvijezda, koju se godinama svrstava u favorite, čak je i taj rezultat bio razočaranje, a za većinu igrača te “zlatne generacije” Katar je možda i posljednja prilika da stignu do trona.

Nakon uvodnih riječi predsjednika FIFA-e Giannija Infantina te ispred domaćina, šeika Tamim bin Hamad al-Thanija, krenuo je ždrijeb u kojem su asistirali i nekadašnji veliki igrači i izbornici. Kuglice su izvlačili Cafu, Jay-Jay Okocha, Lothar Matthäus, Tim Cahill, Adel Ahmed MalAllah, Ali Daei, Bora Milutinović i Rabah Madjer, a za razliku od većine prvenstava, u Kataru nema klasične “skupine” smrti. Svatko bi mogao izvući po svom ukusu nekoliko skupina koje po jačini i renomeu odskaču. Nama će, ipak, trenutačno najzanimljivija biti skupina E, u kojoj su Španjolska, Njemačka, Japan te pobjednik interkontinentalnih dodatnih kvalifikcija između Kostarike i Novog Zelanda, jer se upravo s tom skupinom križamo u osmini finala, naravno, uz preduvjet da zauzmemo jedno od prva dva mjesta u našoj skupini.

Dalić: Dobro je

A pravo je prolazak u drugi krug, što smo do sada uspjeli u dva od prethodnih pet nastupa na SP-u (i svaki put otišli do medalje!), kao prvi cilj istaknuo i hrvatski izbornik Zlatko Dalić, koji je bio zadovoljan ždrijebom.

– Uglavnom jesam, ne možemo očekivati neku laku skupinu na SP-u gdje su najbolje reprezentacije svijeta. Dobili smo Belgiju koja je tri godine bila prva na FIFA-inoj ljestvici te Kanadu i Maroko. Kanada je bila jako dobra u svojim kvalifikacija,a prva u skupini, a pobijedila je i SAD i Meksiko. Napreduju, pa neće biti lagano. Maroko vodi Vahid Halilhodžić, veliki trener, koji je četvrti put na SP-u te će i to biti teška utakmica. Ali, mislim da smo mi spremni. Znamo što nam je cilj. Možemo se dobro pripremiti i ići na pobjedu u svakoj utakmici te tražiti prolaz skupine što nam je bitno.

Uoči ždrijeba Dalić jedino nije htio Francuze, a ta mu se želja i ispunila, a svakako nije loš ni raspored suparnika u skupini, gdje ćemo s Belgijom igrati na kraju.

– Dobar je scenarij, ali mi znamo što nam je činiti. Ne smijemo nikoga podcijeniti, niti misliti da je lagana skupina, jer su suparnici teški. Moramo ići korak po korak, i ostvariti svoj cilj. Vjerujem u našu reprezentaciju, optimist sam kao i uvijek – rekao je u prvoj izjavi nakon ždrijeba naš izbornik, koji je istaknuo i da je najvažnije da u jesen svi igrači budu zdravi i spremni za nastup.

SP će otvoriti domaćin Katar i Ekvador, 21. studenoga, a finale je 18. prosinca.n

Goran Roguljić Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA