“Ruska vojska iza sebe ostavila strašne prizore ratnih zločina”

“Ruska vojska iza sebe ostavila strašne prizore ratnih zločina”

Nažalost, 38. dan rata u Ukrajini počeo je krvavo, posebno za lučki grad Odesu i tamošnje civile. Naime, ruska ratna armada i raketne postrojbe s Krima cijelu su noć balističkim projektilima Iskander gađali taj lučki grad na jugu Ukrajine. Među žrtvama su i civili, još uvijek je nepoznat broj koliko ih je stradalo, taj se podatak očekuje tijekom prijepodneva. Javlja HRTV

To je jedan od najgorih napada na Odesu od početka ruske invazije na Ukrajinu. Ruska vojska u potpunosti se povukla iz zračne luke Antonov nedaleko Kijeva. 

Ukrajinski pripadnici nacionalne garde i ostale specijalne postrojbe ukrajinske vojske jučer su u kijevskoj oblasti oslobodili više desetaka sela i mjesta. Ukrajinska televizija sinoć je pokazivala snimke dolaska ukrajinskih vojnika u ta područja koja su donedavno držali Rusi.

– Moram priznati da su to stvarno emotivne slike iz razorenih sela, kuće koje doslovno više ne postoje. Ljudi izlaze iz podruma, skloništa. Na koljenima, u suzama su padali pred svojim vojnicima. Možemo samo zamisliti kako im je bilo živjeti pod ruskom čizmom mjesec i više dana – kazao je HTV-v reporter Petar Vlahov javljajući se jutros za HTV uživo iz Lavova.

U tim istim mjestima koje je ruska vojska napustila iza sebe je ostavila strašne prizore ratnih zločina, civila koji su ubijeni, spaljeni, ostavljeni uz ceste i parkovima.

– Da se čovjek stvarno upita je li moguće da se takvo nešto događa u Europi 2022. godine. I naravno, postavlja se pitanje tko će i kada odgovarati za ove zločine. Stvarno bi bila najveća tragedija da netko ne odgovara za ovo što je ruska vojska učinila u ovih 38 dana na ukrajinskom teritoriju – dodao je.

Iza pola noći stiglo je prvih 2000 civila koji su jučer tijekom dana krenuli iz Mariupolja. Izvukli su se s više od 50 autobusa i 300 automobila do Zaporižja. Kakav će danas biti ishod izvlačenja ostalih civila iz Mariupolja tek će se vidjeti.  Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA