Hrvatska među osam zemalja koje izdvajaju više od 2 posto BDP-a za obranu

Hrvatska među osam zemalja koje izdvajaju više od 2 posto BDP-a za obranu

Hrvatska je ispunila zadani cilj o ulaganju u obranu, stoji u Godišnjem izvješću NATO-a

S izdvajanjem 2,16 posto BDP-a za obranu u 2021. godini Hrvatska je ispunila cilj u ulaganju najmanje 2 % BDP-a u obranu. Riječ je o obvezi povećanja izdvajanja za obranu do 2024. godine na što su se države članice NATO-a obvezale 2014. godine. Uz to, cilj NATO-a je da ulaganje u opremu iznosi najmanje 20 posto obrambenog proračuna. Hrvatska je prošle godine premašila i taj cilj i za opremanje izdvaja 30,6 % obrambenog proračuna. Vijest objavljuje službeni web portal Ministarstva obrane RH

Ministar obrane Mario Banožić rekao je da je Republika Hrvatska, kao odgovorna članica NATO saveza kontinuiranim povećanjem obrambenog proračuna dosegla zadani cilj od 2.16 % BDP-a izdvajanja za obranu. „Modernizacija i opremanje Hrvatske vojske i podizanje standarda života i rada hrvatskih vojnika prioritet je ove Vlade i mene kao ministra obrane. Prošle smo godine donijeli stratešku Odluku Vlade o nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova Rafale za što sam i potpisao ugovore. To je najveće ulaganje u Hrvatsku vojsku u posljednjih 30 godina i ono će znatno pridonijeti zračnim sposobnostima Saveza. U Hrvatsku su stigla i prva dva helikoptera Black Hawk, nabavljamo oklopna vozila pješaštva Bradley za kopnenu vojsku, a grade se i obalni ophodni brodovi za mornaricu. I dalje ćemo nastaviti ulagati u sve grane Hrvatske vojske. Upravo ulaganjem u vlastite sposobnosti za obranu, Hrvatska pridonosi jačanju i NATO-a i Europske unije“, istaknuo je ministar obrane Mario Banožić.

Važnost saveza prepoznali su i Hrvatski građani koji su se u ispitivanju koje je naručio NATO izjasnili kako bi ih 67 % glasalo za članstvo u Savezu tek je 13 % građana bilo protiv članstva.

Da je članstvo u NATO-u jamac sigurnosti i da smanjuje vjerojatnost napada trećih zemalja smatra 69 posto građana Hrvatske.

Inače, ulaganje u obranu 2014. iznosilo je 1.82 % BDP-a, 2015. 1.76 %, 2016. 1.60 %, 2017. 1.64 %, 2018. 1.55 %, 2019. 1.61 %, 2020. 1.71 %, 2021. 2.16 %.

Objava Hrvatska među osam zemalja koje izdvajaju više od 2 posto BDP-a za obranu pojavila se prvi puta na MORH.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA