Šalaj: Aladrović i Milošević su na odlasku, ali me intrigira sudbina ministrice Tramišak

Šalaj: Aladrović i Milošević su na odlasku, ali me intrigira sudbina ministrice Tramišak

Rekonstrukcija Vlade proći će mirno i premijer Andrej Plenković osigurat će većinu za promjenu. No pitanje je hoće li ove promjene dovesti do veće spremnosti Vlade na suočavanje s izazovima, kazao je politolog Berto Šalaj “U mreži Prvog”. Smatra da će iz Vlade otići Josip Aladrović i Boris Milošević, no, kako kaže, intrigantna mu je sudbina ministrice Nataše Tramišak za koju u javnosti postoji pozitivan stav o tome kako je obavljala svoj posao. Sociolog Sven Marcelić ističe kako mu se čini da se Vlada “više slaže na temelju križaljki koje su stranačke, nego što su stručne”. Sumnja da će se premijer Andrej Plenković odlučiti “za kadar koji nije stranački, ali je stručan”. Javlja HRTV

Premijer Andrej Plenković poduzima rekonstrukciju iz dva razloga, kazao je politolog Berto Šalaj. Jedan je, kaže, uobičajen u državama demokratske tranzicije, a to je da kada se Vlada nađe pred velikim izazovima, a ima ministre koji su se umorili onda je logično da dođe do zamjene.

– Pred ovom Vladom bili su veliki izazovi – potresi, pandemija, rat u Ukrajini. To je čitav niz stvari s kojima se prethodne vlade nisu suočavale. No postoji i drugi problem, koji se u državama demokratske tranzicije drugačije razrješava – kada se nađete u situaciji da su vam najmanje troje ministara pod ozbiljnim istragama za političku korupciju. Za dvoje je to poznato, a za trećeg mediji o tome spekuliraju. U takvim situacijama u državama demokratske tranzicije obično se vrati mandat narodu, ide se na prijevremene izbore, pa onda neka građani procijene, ono što govori premijer – da njegova Vlada radi odlično i da se suočava s izazovima. Međutim to se po svemu sudeći kod nas neće dogoditi. Parlamentarna većina je stabilna, a koalicijski partneri podržavaju rekonstrukciju Vlade. Smatram da bi oporba trebala poduzimati jače političke korake. Ova rekonstrukcija Vlade proći će dosta mirno i premijer će osigurati većinu za te promjene, kazao je Šalaj.  

– Što se tiče prvoga razloga – imamo obnovu od potresa, inflaciju, rastuće cijene energenata, očito nas čeka jedno teško razdoblje. Dobro je da Vlada bude spremna, ali je pitanje hoće li ove promjene dovesti do veće spremnosti Vlade na suočavanje  s izazovima, dodao je. 

Sven Marcelić ističe da su dvije dimenzije rekonstrukcije Vlade. Jedna je eliminiranje ministara koji su postali problem zbog koruptivne situacije u kojoj su se našli. To je sasvim sigurno element zbog kojega više neće biti u Vladi. 

– S druge strane postoji dio ministara za koje se ne vežu koruptivne aktivnosti, već je riječ o njihovoj sposobnosti. Od potrsa do invazijie na Ukrajinu vidjeli smo da u Ministarstvu obrane stvari nisu bajne, a vidjeli smo da niti u obnovi stvari ne idu dobro. Tu se trebalo neke stvari mijenjati, dodao je. Šira rekonstrukcija Vlade trebala bi počivati ne samo na koruptivnim razlozima, nego i na sposobnosti. 

– Kod Plenkovića se redovito događa to da se vrlo često pitamo za ministre koji i jesu zahvaćeni korupcijom – kako su se uopće našli na tome položaju. Najbitnija postavka u rekonstrukciji Vlade mislim da bi trebala biti – obrat ka stručnosti, dodao je. 

Napominje da mu se čini da se Vlada “više slaže na temelju križaljki koje su stranačke, nego što su stručne”. 

– Tu su i koalicijski partneri koje treba također namiriti ili učiniti zadovoljnim. Sumnjam da će se dogoditi da će se Plenković odlučiti za Vladu koja će biti napučena tehničkim kadrom, odnosno kadrom koji nije stranački, ali je stručan. Međutim bilo bi porazno za HDZ da nema unutarnje rezerve pa da za ministarstva ponudi zaista i stručne ljude, istaknuo je Marcelić. 

Šalaj je kazao kako se može reći da su ministri Aladrović i Milošević sigurno na odlasku. Najvjerojatnije je to i ministar Ćorić, za kojega se može dogoditi da za nekoliko mjeseci budu podigunte optužnice i onda si, dodaje Šalaj, premijer Plenković neće dozvoliti da za nekoliko mjeseci mora opet u rekonstrukciju. 

– Ono što me najviše intrigira je sudbina ministrice Tramišak za koju u javnosti postoji dosta pozitivan stav o tome kako je ona obavljala svoj posao. Za nju se za sada ne vežu koruptivne aktivnosti, a mogla bi otići u rekonstrukciji Vlade. To je bizarna priča, ali na drugačiji način od onoga kako govori premijer Plenković. Ako je zaista ministrica Tramišak doživljavala prijetnje, onda bi DORH i USKOK trebali reagirati. Druga je stvar je li ona o tome obavijestila premijera. Vjerojatno je trebala jer je on za to odgovoran, ali mi se ne čini da je to razlog zbog kojega bi ona trebala otići. Tu Plenković pokazuje koliko mu je važna lolajnost svojih ministara, rekao je.

– Najviše me intrigira sudbina ministrice Tramišak i hoće li Andrej Plenković ostati vjeran tome da ne može pogriješiti u kadrovima i zadržati ministra Banožića na mjestu ministra obrane, iako je za razliku od Tramišak za njega dosta velika suglasnost da se nije snašao na svojoj poziciji. Ja prognoziram da ministar Banožić neće otići iz Vlade, istaknuo je Šalaj. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA