HTV iz Lavova: Rusi su jutros počeli granatiranje Černjihiva

HTV iz Lavova: Rusi su jutros počeli granatiranje Černjihiva

Dok je pod silovitim napadima istok Ukrajine, zapad zemlje je zasad sigurno sklonište za brojne izbjeglice. HTV-ov reporter iz Lavova javlja kako je protekla noć jedna od mirnijih od početka ruske invazije na Ukrajinu. No, Rusi su jutros počeli granatiranje Černjihiva, dodao je Vlahov. Javlja HRTV

– U zapadnom dijelu Ukrajine je mirno što se ne može reći za ostatak zemlje. Ipak, treba reći da je ovo jedna od mirnijih noći od početka ruske invazije, javio je iz Lavova reporter HTV-a Petar Vlahov. 

– Rusi su jutros počeli granatiranje Černjihiva, grada u blizini glavnoga grada Kijeva, a ruska vojska, bez obzira na najavu povlačenja i dalje drži istočne i zapadne prilaze tom gradu, i dalje traje ukopavanje, odnosno rotacija ruskih snaga, dodao je Vlahov.

– Ruska je strana najavila da će oko 10 sati po lokalnom vremenu obustaviti vatru i otvoriti koridore, u suradnji s ukrajinskom vojskom. Trebala bi se otvoriti četiri koridora koje će nadzirati Međunarodni Crveni križ i ostale humanitarne organizacije. To bi zapravo bio koridor spasa za brojne civile koji žele pobjeći od ratnih strahota u Mariupolju. No treba dodati da su se i ranije otvarali koridori za evakuaciju, ali su oni završavali granatiranjem upravo tih koridora. Vidjet ćemo kako će današnji pokušaj završiti, kaže Vlahov.

– Cijelo vrijeme govori se da je ovaj predah u napadima zapravo najava jedne nove ruske ofenzive, no treba reći da ova uvjetno rečeno stanka i mir na bojišnicama ide na ruku i jednoj i drugoj strani – Rusima da obnove i zamijene umorne snage, po američkim procjenama Rusi su izgubili između 15 i 20 bataljunskih postrojbi. S druge strane Ukrajincima ova stanka također dobro dođe kako bi obnovili protuoklopne lake sustave s kojima su pri kraju. Upravo je jutros iz Njemačke stigla njihova nova pošiljka, javio je HTV-ov reporter.

– U ovim trenucima traje izravno obraćanje ukrajinskog predsjednika Zelenskog australskom parlamentu. Inače, u jučerašnjem izravnom prijenosu Zelenski je smijenio dvojicu veleposlanika, jednog u Gruziji, a drugog u Maroku, rekao je da se želi riješiti diplomatskih uhljeba koji kupuju vrijeme, dodaje Vlahov.

Dodajmo za kraj da je CNN objavio ljestvicu zemalja koje su ovisne o ruskom plinu. Naravno, tu su sve europske zemlje, Mađarska je na čelu sa 26%, a Hrvatska je pri dnu te ljestvice sa samo 5 % ovisnosti o ruskom plinu, javio je Petar Vlahov. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA