Energoatom: Ruski osvajači napuštaju Černobilj, ozračeni su i uspaničili se na prve znakove bolesti

Energoatom: Ruski osvajači napuštaju Černobilj, ozračeni su i uspaničili se na prve znakove bolesti

Okupatori, koji su zauzeli nuklearnu elektranu u Černobilu i druge objekte u zoni isključenja, krenuli su u dvije kolone prema ukrajinskoj granici s Bjelorusijom.

Kako prenosi Ukrinform, to je u Telegramu izvijestio Energoatom.

“Potvrđeno je da su okupatori, koji su zauzeli nuklearnu elektranu u Černobilju i druge objekte u zoni isključenja, krenuliu dvije kolone prema ukrajinskoj granici s Republikom Bjelorusijom”, stoji u priopćenju.

Napominje se da mali broj osvajača još uvijek ostaje na postaji.

Prema Energoatomu, formira se i kolona ruskih vojnika, koji su opsjedali grad černobilski radnika Slavutič, za kretanje prema Bjelorusiji.

Osim toga, iz Energoatoma napominju da su potvrđene informacije o utvrdama, rovovima koje je ruska vojska izgradila upravo u Crvenoj šumi – najzagađenijoj u cijeloj zoni isključenja.

“Tako da ne čudi da su okupatori primili značajne doze zračenja i uspaničili se na prve znakove bolesti. I to se vrlo brzo očitovalo”.

Nuklearnu elektranu u Černobilju navodno su zauzele ruske trupe prvog dana agresije, 24. veljače. Tek 20. ožujka bilo je moguće izvršiti djelomičnu rotaciju černobiljskog osoblja i evakuaciju onih koji su se tamo nalazili.