Splitski gradski vijećnik želi zabraniti molitve i bdjenja ispred bolnica: ‘Svrha okupljanja je vršenje pritiska na žene pod krinkom slobodnog izražavanja vjerskih uvjerenja‘

Splitski gradski vijećnik želi zabraniti molitve i bdjenja ispred bolnica: ‘Svrha okupljanja je vršenje pritiska na žene pod krinkom slobodnog izražavanja vjerskih uvjerenja‘

Gradski vijećnik i potpredsjednika SDP-a Split Gorana Kotura na konferenciji za medije najavio je da će na sjednici Gradskog vijeća predložiti Zaključak kojim želi zabraniti okupljanja i prosvjede ispred bolnica i zdravstvenih ustanova radi sprječavanja pobačaja. 

– U vašem gradu najavljena su javna okupljanja u krugu ili pred samim bolnicama i zdravstvenim ustanovama koja su usmjerena na žene koje u tim ustanovama dolaze tražiti savjet i pomoć pri potpomognutoj oplodnji ili prekidu trudnoće. Okupljanja i prosvjedi pred samim ulazima u medicinske ustanove uznemirujući su za bolesnike i pacijente ustanova, pogotovo za žene koje su i same već traumatizirane svojom situacijom. Svi moraju imati slobodu pristupati zdravstvenim ustanovama bez straha od progona ili javne osude, pročitao je Kotur pismo Marijane Puljak gradskim vijećima brojnih hrvatskih gradova 2018. godine. , piše slobodna dalmacija

Dodao je da je SDP podržao da prijedlog Marijane Puljak dođe na dnevni red sjednice splitskog Gradskog vijeća.

– Vjerujem da će stranke proizašle iz tadašnje stranke Pametno, Centar i Pametno za Split i Dalmaciju, ovaj put podržati sličan prijedlog SDP-a odnosno Zaključak o zaštićenoj zoni bez okupljanja i prosvjeda ispred bolnica i zdravstvenih ustanova I – rekao je Kotur. 

Inicijativa “40 dana za život” kao i svake godine u Splitu organizira molitvu i bdjenje radi sprječavanja pobačaja i to ispred rodilišta unutar kruga KBC-a Split i ispred poliklinike Cito.

Kako se okupljanje događa ispred zdravstvenih ustanova, Kotur je istaknuo da je jasno da se tu ustvari ljudi ne okupljaju radi molitve i bdjenja već radi stigmatizacije žena koje su se odlučile na pobačaj te ih se dodatno traumatizira nakon što su donijele tu tešku odluku.

– Svrha okupljanja je stoga vršenje pritiska na žene pod krinkom slobodnog izražavanja vjerskih uvjerenja. Zbog čega je pozicija unutar KBC-a Split pogodnija za molitvu od neke druge lokacije udaljene nekoliko stotina metara!? Inače, u splitskoj bolnici većina ginekologa, koliko znamo, koristi prigovor savjesti i ne vrši pobačaje. Je li njihov prigovor savjesti na snazi samo dok rade u bolnici ili i dok neki od njih eventualno rade privatno – za kraj je kazao Kotur.