Rat u Ukrajini: Mnogi ukrajinski gradovi i dalje pod žestokom paljbom

Rat u Ukrajini: Mnogi ukrajinski gradovi i dalje pod žestokom paljbom

Prvi dojmovi o mirovnim pregovorima s Rusijom mogu se ocijeniti pozitivnim, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, nakon što je jučer u Istanbulu postignut napredak u pregovorima. Ukrajina je pristala na vojnu neutralnost, odnosno da ne uđe u NATO, a Rusija je najavila povlačenje vojnih snaga oko Kijeva i Černihiva. Ipak, na terenu stanje se zasad nije promijenilo. Ukrajinska vojska jutros je objavila da ruske snage nastavljaju sa silovitim napadima na njihove gradove te da Rusi samo prebacuju postrojbe s jednog područja na drugo. Javlja jutros HRTV

Ključni događaji:

– Granatiran istočni ukrajinski grad Lisičansk

– Pentagon upozorava na moguću novu rusku vojnu ofenzivu u Ukrajini

– Zelenski: Pregovori pozitivni, ali nećemo smanjivati obrambene napore

– Rusija je najavila da će smanjiti vojne aktivnosti na području Kijeva i Černjihiva

– Jučer održan novi krug pregovora u Istanbulu

Rusija optužena za izazivanje ‘globalne krize hrane’

07:50

Rusija je u utorak optužena pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda da je izazvala “globalnu krizu hrane” i da je dovela ljude u opasnost od “gladi” počevši rat u Ukrajini, koja je žitnica Europe.

– Ruski predsjednik Vladimir Putin “počeo je ovaj rat. Vladimir Putin stvorio je ovu globalnu krizu hrane. I on je taj koji je može zaustaviti”, rekla je zamjenica američkog državnog tajnika Wendy Sherman na sastanku Vijeća sigurnosti posvećenom humanitarnoj situaciji u Ukrajini. Odgovornost za vođenje rata u Ukrajini – i za učinke rata na globalnu sigurnost hrane – jedino je na Rusiji i na predsjedniku Putinu, rekla je.

Sherman i direktor Svjetskog programa za hranu (WFP) David Beasley izvijestili su da Ukrajina i Rusija, koje su i glavni proizvođači žitarica, predstavljaju 30 posto svjetskog izvoza pšenice, 20 posto kukuruza i 75 posto suncokretovog ulja.

Granatiran istočni ukrajinski grad Lisičansk

07:30

Bjeloruska medijska agencija Nexta jutros je objavila kako je granatiran istočni ukrajinski grad Lisičansk.

Navodno su pogođeni stambeni blokovi, mnoge su grade srušene. 

Nexta javlja i o žrtvama čiji broj, kako tvrdi, još uvijek nije poznat. 

Oprezni optimizam nakon jučerašnjih pregovora

07:20

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, nakon dužeg vremena, s mrvicom optimizma šalje poruke javnosti. Tvrdi da su pregovori bili korektni i konkretni, ali da se ono što je dogovoreno mora i ostvariti na terenu. Iz Moskve zasad nema službenih izjava, Vladimir Putin tek treba dobiti ukrajinski prijedlog o mirovnom sporazumu, no čini se da je ono što je i ponuđeno Rusiji za sada dovoljno.

Ima li zaista ruskog povlačenja na terenu? Za Amerikance sve je to jedan oblik igrokaza, pokazatelj ruske vojne slabosti i pokušaj reorganiziranja, kako bi se krenulo u nove napade na nekim drugim bojištima.

Na samom terenu Ukrajinci tvrde kako je stvarno došlo do povlačenja ruske vojeke, ali ne zbog dogovora u Istanbulu, već zbog toga što dolazi do ratnog preokreta. Ukrajinska vojska, naime svakodnevno potiskuje rusku armadu. Rusi sve manje motivirani, i sve brže napuštaju osvojene položaje.

No iz Mariupolja nema dobrih vijesti za Ukrajinu. Ruska vojska i pobunjeni separatisti i dalje uništavaju grad koji se pretvara u gomilu ruševina. 160 tisuća stanovnika već odavno ne zna što je to normalan život. Skloništa su prepuna, a hrane, vode i lijekova gotovo više nema. Za razliku od uspješnih pregovora u Istanbulu svi pokušaji da se otvore humanitarni koridori u Mariupolju za sada ne uspjevaju. Što samo povećava ionako velike civilne žvrtve.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov doputovao u Kinu

07:10

Jutros je u prvi posjet Kini od početka ruske invazije na Ukrajinu stigao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji bi trebao sudjelovati u razgovorima o načinima pomoći Afganistanu. Na sastanku bi trebali sudjelovati i američki diplomati te oni iz država susjeda Afganistana.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru je objavilo fotografije delegata koji silaze iz zrakoplova i koje su dočekali kineski zdravstveni dužnosnici.

Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA