Plenković: Dobio sam potporu stranke i partnera za rekonstrukciju Vlade

Plenković: Dobio sam potporu stranke i partnera za rekonstrukciju Vlade

Premijer Andrej Plenković izvijestio je u utorak da su mu članovi Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Kluba zastupnika HDZ-a na zajedničkoj sjednici dali mandat za rekonstrukciju Vlade, ne otkrivajući rokove, imena i broj ministara koje bi obuhvatila. Javlja GLAS SLAVONIJE

“Razgovarali smo o činjenici da imamo nove okolnosti, političke i ekonomske te su mi sva tijela stranke dala potporu za rekonstrukciju Vlade RH kako bismo zadnje dvije i pol godine mandata krenuli osnaženi, osvježeni za ispunjavanje ciljeva koji su pred nama”, rekao je Plenković. Dodao je kako su mu a priori potporu za sve eventualne promjene koje smatra potrebnima dali svi partneri koji, kako je naglasio, “čvrsto stoje na stabilnosti Vlade, stabilnosti parlamentarne većine, suradnji”. Na novinarsko pitanje koji ministar odlazi, a koji ostaje odgovorio je: “Dobio sam mandat da krenem u promišljanje o tome, uzet ću vrijeme za analizu za sve te korake koje ću poduzimati. Neću govoriti o tome dok god se to ne dogodi”, rekao je.

Premijer je istaknuo i kako kako ima jako dobre odnose s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU-a Natašom Tramišak. “Ako je postojala prijetnja prema članici Vlade, ženi koja ima važnu funkciju, onda smatram da je to nešto što bih trebao znati. Ona smatra da me nije htjela s time opterećivati. Moj je komentar bio da me prije svega zanima njezina sigurnost. Svi su upoznati s tim što se dogodilo, pa ćemo dalje razgovarati. Meni se ministri ne moraju ispričavati, mi smo demokratska stranka koja dopušta sve oblike situacije. Bilo bi mi draže da sam znao odmah kad se pojavila ta tema nego nekoliko mjeseci kasnije iz medija”, kazao je Plenković te dodao: “Bio sam iskreno zabrinut”.

O situaciji koja je punila novinske stupce govorio je i osječko-baranjski župan Ivan Anušić. “Ovo je moja vlada i naravno da ju nemam namjeru rušiti, uostalom, od kada sam u politici moja je filozofija okupljati, zbog toga sam, sa svojim timom, uspio napraviti i određene rezultate i u stranačkom smislu, a i kada govorimo o mojoj županiji”, tako je potpredsjednik HDZ-a za Glas Slavonije komentirao razgovor koji je u utorak u četiri oka vodio s Penkovićem, a kojem je tema bio slučaj ministrice Tramišak. “Prošli smo sve teme koje se tiču ove problematike, a hoće li ministrica ostati u Vladi, to će odlučiti premijer. Ako Tramišak ne bude više u Vladi, to ćemo rješavati razgovorom, bez dizanja tenzija. HDZ-u je u svakom trenutku potrebno jedinstvo i sinergija, posebice u ovim trenucima kada su pred nama golemi izazovi”, rekao nam je Anušić, još jednom potvrdivši kako ne spori da je pravo Plenkovića kao premijera da bira ministre u svome timu. Tramišak je, kaže Anušić, također razgovarala s Plenkovićem, preuzela je dio odgovornost za ono što se dogodilo i time je pokazala da je spremna na svako rješenje koje se bude pred nju stavilo. Anušić je naposljetku potvrdio da će se rekonstrukcija Vlade dogoditi ili oko Uskrsa ili nešto poslije.

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je nakon sastanka vladajuće koalicije da su koalicijski partneri dali punu podršku premijeru, kao mandataru, u odlučivanju o rekonstrukciji i “širini obuhvata”. Pisanje Nacionala koji navodi da će osmero HDZ-ovih zastupnika glasati protiv rekonstrukcije Vlade ako bude smijenjena i ministrica Tramišak, Bačić je nazvao “naklapanjem” i poručio da je Klub HDZ-a “apsolutno jedinstven”.

Šef Reformista i koalicijski partner HDZ-a Radimir Čačić za N1 komentirao je slučaj u kojemu su za prijetnje ministrici Tramišak prvo saznali mediji, a tek potom premijer i HDZ. “Tramišak je ozbiljna žena koja jako dobro poznaje posao koji radi. Iza nje nema afera. Surađivao sam s njom na nizu projekata apsolutno korektno, dobronamjerno, bez političkih igara, prljavština i podmetanja. Pametna, ozbiljna i odgovorna žena, rekao sam svoj stav o njoj i premijeru”, kaže Čačić, dodajući kako je premijeru rekao mišljenje o svim ministrima, “o malo njih ovako kao o Tramišak”. “Reformisti ni u kojem slučaju ne bi tražili njezinu smjenu, a u Vladi ima i ministara za kojima sigurno ne bi žalili. Jedan od njih je ministar Banožić, a ima ih još”, dodao je.

Igor Bošnjak Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA