Kockasti u Dohi igraju i drugi pripremni susret, kreću pričuve: “Želimo dokazati da Hrvatska ima širinu i kvalitetu”

Kockasti u Dohi igraju i drugi pripremni susret, kreću pričuve: “Želimo dokazati da Hrvatska ima širinu i kvalitetu”

Davor Petrović javlja NOVI LIST

Druga etapa akcije čiji su ciljevi upoznavanje Katara i stvaranje zajedništva Hrvatskoj danas donosi pripremnu utakmicu s Bugarskom na turniru u Dohi. Zlatko Dalić već je najavio da na travnjak stadiona Education City namjerava poslati novu jedanaestorku u odnosu na onu koja je prošle subote odigrala remi sa Slovenijom, s time da je još uvijek upitan desni bočni u formaciji 3-5-2.

Naime, izbornik je rekao da će tu poziciju možda držati Josip Juranović, a zatim je dodao da razmišlja i o jednom drugom igraču, kojeg nije želio imenovati. Po svemu sudeći, to bi mogao biti Mislav Oršić, koji, u ovom rasporedu snaga, ispunjava dosta kriterija za ordiniranje po tom boku, iako je u Dinamu zadužen za lijevu stranu. Osim toga, utakmica je prijateljska, što znači da je idealna za eksperiment takve vrste.

U svakom slučaju, povratne informacije iz Dohe govore da su hrvatski ciljevi na turniru ispunjeni u potpunosti. Naravno, suvišno je isticati da bi eventualna pobjeda nad Bugarskom sasvim sigurno pojačala dojam, a samim time i razinu zadovoljstva u redovima reprezentacije.

Drugi ešalon

– Dobro nam je došla prilagodba na uvjete koji nas čekaju u studenom, na Svjetskom prvenstvu. Utakmica sa Slovenijom je dobro prošla, iako se to ne može reći u kontekstu rezultata. Međutim, možemo biti zadovoljni onime što smo pokazali. Igramo s ozbiljnim suparnicima, a vjerujem da će protiv Bugara doći i rezultat – kaže Mario Pašalić, koji će danas biti jedan od iskusnijih hrvatskih veznjaka na travnjaku stadiona Education City.

Naime, uz njega će u srcu vezne linije ordinirati debitant Nikola Moro i Lovro Majer. Njih trojica, uz Kristijana Jakića, koji je igrao od prve minute sa Slovenijom, nameću se kao drugi ešalon u tom dijelu momčadi, iza Luke Modrića, Matea Kovačića i Marcela Brozovića.

– Moramo dokazati i pokazati da Hrvatska ima širinu i kvalitetu. Dovoljan je motiv da se dokažemo i nametnemo izborniku s obzirom na konkurenciju ili neke ranije ozljede. Nema opuštanja, svaka utakmica je novo dokazivanje. Znam da je nekima to možda samo floskula, ali zaista je tako – dodaje 27-godišnji veznjak Atalante.

Danas vjerojatno i ptice na grani znaju da Dalić u Dohi isprobava formaciju 3-5-2, kao alternativu za igru sa četvoricom braniča.

– Mi u klubu već dulje vrijeme tako igramo. Tijekom utakmice u Atalanti znam promijeniti tri, četiri pozicije, i nije mi nikakav problem na sve se prilagoditi. Pokušavam dati najbolje od sebe i ispuniti ono što izbornik od mene traži. Ja sam tu da napravim sve što trener zamisli i pomognem momčadi – objašnjava Pašalić, dodajući da se veseli povratku u Katar krajem godine.

Zdravlje i forma

Uz jedan bitan uvjet.

– Prije svega se nadam se da ću ostati zdrav jer do studenog ima još puno vremena. Vjerujem da ću ostati u formi, kao i da ću imati minutažu u klubu kako bih spreman stigao na Svjetsko prvenstvo. Siguran sam da će tamo biti zanimljivo. Svjetsko prvenstvo je najveća pozornica na svijetu i jako se veselim što ću prvi puta u karijeri biti dio tog spektakla – kaže Pašalić.

Nije tajna da sjajna izdanja u Atalanti predstavljaju njegov veliki adut kada je reprezentacija u pitanju.

– Zadovoljan sam ovom sezonom. U vrhu smo Serie A i malo nam bježi to četvrto mjesto za Ligu prvaka. Zatim, ušli smo u četvrtfinale Europske lige. Igram standardno, mogu biti zadovoljan kako se razvija moja karijera – zaključuje Pašalić od kojeg se danas puno očekuje.

Naime, Dalić opet ističe da kod njega ne postoje prva i druga momčad.

– Toga nema, ovo je Hrvatska. Imamo dvadesetoricu igrača i trojicu golmana, i svi su oni prva momčad. Sada će dobiti priliku i vjerujem da će se nametnuti. Imamo dobre igrače koji u svakom trenutku mogu nadomjestiti one koji nedostaju. Ne želim ih preopteretiti jer već za vikend Imaju teške utakmice u klubovima. Ovo je sjajno okupljanje i raduje me pristup igrača. Samo da ga završimo dobrim rezultatom – objašnjava izbornik.

Prema njegovim riječima, Bugari zaslužuju puno poštovanje i maksimalnu koncentraciju.

– Izgubili su od Katara, a sada će protiv nas će tražiti dobar rezultat. Mi smo meta svim tim reprezentacijama, što je i normalno jer smo drugi nas svijetu. Bugari će tražiti šansu iz kontri i polukontri, a na nama je da budemo bolji u realizaciji. Respektiramo suparnika, želimo dati svoj maksimum i pobijediti – zaključuje Dalić. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA