Ruski šef diplomacije Lavrov obratio se Srbiji: ‘Mi smo bratski narodi, nemojte na nas ići sankcijama. Duboko vas uvažavamo. Beograd bi mogao biti novo mjesto pregovora s Ukrajinom‘

Ruski šef diplomacije Lavrov obratio se Srbiji: ‘Mi smo bratski narodi, nemojte na nas ići sankcijama. Duboko vas uvažavamo. Beograd bi mogao biti novo mjesto pregovora s Ukrajinom‘

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je poslao je poruku srpskom narodu i kazao im kako mu je poznato kakav se pritisak vrši na Srbiju da uvede sankcije Rusiji te dodao da poštuje njihovu privrženost tradiciji te ih tretiraju kao povijesne prijatelje.

– Duboko uvažavamo srpski narod, srpsku kulturu, povijest, njihovu privrženost tradicionalnim prijateljima i sigurni smo da će oni nastaviti s pametnim izborom u ovoj situaciji – rekao je Lavrov, podsjetivši kako je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić više puta govorio o toj temi, a pri tom istaknu kako Srbija mora gledati svoje interese., doznaje slobodna dalmacija

Kazao je kako vidi pokušaj SAD-a da na Balkanu nametne svoju hegemoniju. Šef ruske diplomacije podsjetio je također da su Rusi i Srbi bratski narodi koje spaja zajednička povijest te borbe protiv zajedničkog neprijatelja.

– Vidimo koliko su ti osjećaji ukorijenjeni u duši srpskog naroda i njegovog povijesnog sjećanja – ocjenjuje Lavrov.

On je danas također poručio i kako je Rusija spremna razmotriti druge lokacije za održavanje pregovora s Ukrajinom, a kao moguću lokaciju spomenuo je i Beograd.

– Mjesto za održavanje pregovora treba biti prihvatljivo objema stranama. Održali smo tri runde pregovora u Bjelorusiji pa smo imali pauzu zbog tehničkih poteškoća, bilo se teško sastati izravno. Sada smo postigli dogovor o pregovorima u Istanbulu, a razmatramo i druge opcije od kojih bi jedna mogao biti i Beograd – zaključio je Lavrov.

iako je Ukrajina napadnuta, ljudi prognani, kuće srušene, a brojni životi ugašeni, Lavrov tvrdi kako Rusija nikad ništa nije nametala silom za razliku od Zapada koji koristi ekonomske sankcije i razne druge ucjene.

– To nije pristojno, tako se ne treba ponašati ni u društvu, a ni na međunarodnoj sceni kad svima pokušavaju zavrnuti ruke – rekao je Lavrov.

Izjavio je kako je u ovoj situaciji zadivljujuća “eksplozija pećinske rusofobije koju lideri zapadnih država aktivno potiču”.

“U Europi se već događalo nešto slično i znamo kako se to završilo. Nema nikakve izolacije Rusije. O njoj govore oni koji su se mentalno pomirili s diktaturom Zapada”, konstatirao je Lavrov u obraćanju srpskim medijima.