Teška kazna iz Bruxellesa: Poljoprivrednici ostaju bez 30 milijuna eura izravnih poticaja…

Teška kazna iz Bruxellesa: Poljoprivrednici ostaju bez 30 milijuna eura izravnih poticaja…

poticaje zbog korekcije koju je izrekla Europska komisija, piše Nacional u posljednjem izdanju.

No, iako je iz Europske komisije stigla najava za korekciju, još uvijek postoji šansa da europski birokrati odustanu od te najave i prihvate odgovore koji su stigli iz Ministarstva poljoprivrede na njihovu odluku. No, po riječima dobro upućenog izvora, puno je veća šansa da korekcija nakon odgovora Ministarstva bude i još veća.

Naime, europska praksa je pokazala da revizori Europske komisije rijetko prihvate opravdanja iz država članica te da, s druge strane, nakon takve prepiske korekcija bude i veća od one koju su prvotno odredili. Za Hrvatsku bi to značilo da postoji mala mogućnost da korekcija bude smanjena na minimalnih pet posto, ali i da bude i veća od trenutnih deset posto ili 230 milijuna kuna.

Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na upit Nacionala odgovorili su da Agencija provodi složene sustave kontrola propisane uredbama EU-a za preko 50 vrsta različitih potpora poljoprivrednicima, kontinuirano prati i poboljšava sustav uz pomoć niza revizija, a da unutar Agencije rad na poboljšanju sustava obavlja Sektor za unutarnju reviziju. Izvan Agencije reviziju provode Tijelo za ovjeravanje (Agencija za reviziju sustava provedbe programa Europske unije – ARPA) i Nadležno tijelo (Ministarstvo poljoprivrede – Samostalna služba za akreditaciju Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i potvrđivanje provedbe programa potpore u ribarstvu), a za poboljšanja na razini svih zemalja članica zadužene su i revizije Europske komisije (EK) i Europskog revizorskog suda (ERS).

Iz APPRRR-a su otkrili i da su od ulaska Hrvatske u Europsku uniju revizori EK i ERS-a bili u 30 revizorskih misija kojima su obuhvaćena različita područja, odnosno vrste potpora financirane iz fondova EU-a, a koje Agencija za plaćanja provodi. Iako iz APPRRR-a tvrde da nije točna informacija da je Hrvatska dobila sankciju od 10 posto već je, kako navode, “u tijeku proces utvrđivanja stvarno potrebnih izmjena u pojedinim dijelovima kontrola i s tim u vezi korekcija eventualnih nepravilnih isplata”, u nastavku odgovora indirektno se priznaje da je Europska unija najavila određene korekcije:

“Sukladno dosadašnjoj praksi te poduzetim korektivnim mjerama, dodatnim administrativnim kontrolama i kontrolama na terenu, nakon završetka cjelovitog postupka spomenute revizije očekujemo pozitivan odgovor Europske komisije tj. ne primjenu eventualnih financijskih ispravaka.”

Dakle, iz APPRRR-a priznaju da je Europska komisija najavila određene korekcije i da sada od Europske komisije očekuju odgovor na mjere koje je hrvatska strana poduzela nakon što je saznala da joj prijete sankcije. No takvih pozitivnih odgovora Europske komisije u prošlosti je bilo vrlo malo i gotovo pa da ne postoje primjeri u kojima je nakon prve odluke EK povukla mjeru o korekciji, a to znači da je najbolje čemu se Hrvatska može nadati korekcija od pet posto, što bi značilo oko 115 milijuna kuna.

Cijeli tekst pročitajte u nastavku.

TEŠKA KAZNA IZ BRUXELLESA: Poljoprivrednici ostaju bez 30 milijuna eura izravnih poticaja