Četiri od šest tema na tragu sporazuma: Erdogan će razgovarati s Putinom kako da nađe častan izlaz iz problema…

Četiri od šest tema na tragu sporazuma: Erdogan će razgovarati s Putinom kako da nađe častan izlaz iz problema…

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan izjavio je u petak kako se čini da su Ukrajina i Rusija postigle ‘razumijevanje’ o četiri od šest tema o kojima se raspravljalo tijekom pregovora, javlja CNN.

Obraćajući se novinarima na povratku sa summita NATO-a u Bruxellesu, Erdoğan je također rekao da će razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u petak i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tijekom vikenda “ili [tijekom] prvih dana sljedećeg tjedna”.

“Postoji šest tema pregovora između Rusije i Ukrajine, čini se da među njima postoji razumijevanje oko četiri teme”, rekao je Erdoğan.

“U početku je Ukrajina bila nepovjerljiva po tom pitanju, ali kasnije je Zelenskij počeo govoriti da bi se mogao povući iz pristupanja NATO-u. Drugo pitanje je prihvaćanje ruskog kao službenog jezika. Zelenskij je to također prihvatio. Ruski je jezik koji se govori gotovo posvuda u Ukrajini. Ni u ovom pitanju nema problema”, rekao je Erdoğan.

Erdoğan je također rekao da su komentari Zelenskog o potrebi za referendumom o kompromisima s Rusijom “pametno vodstvo”. Zelenskij je u ponedjeljak rekao da će o svim ustavnim promjenama koje se odnose na sigurnosna jamstva u zemlji trebati odlučivati ​​putem referenduma, a ne on sam.

O svom nadolazećem razgovoru s Putinom, Erdoğan je rekao da “trebaju razgovarati i ocijeniti” sastanke NATO-a. “Moramo tražiti način da izgladimo stvar govoreći ‘napravite častan izlaz iz ovoga’”, rekao je Erdoğan.

“S druge strane, mi [Turska] svakako smatramo korištenje oružja za masovno uništenje zločinom protiv čovječnosti”, dodao je, prenosi CNN.