Pad bespilotne letjelice – čeka se konačni nalaz vještačenja…

Pad bespilotne letjelice – čeka se konačni nalaz vještačenja…

Dva tjedna nakon pada besposadne letjelice u središtu Zagreba, istraga i dalje traje. Dok se čeka konačni nalaz vještačenja, DORH je objavio da je riječ o aviobombi s upaljačem.

Dok se u nekim medijima navodi da eksploziva u letjelici ipak nije bilo, premijer ostaje pri svome.

– Na toj besposadnoj letjelici umjesto one namjere, a to je izviđačka, bila je postavljena jedna vrsta aviobombe i ta je letjelica bila naoružana, navodi premijer Andrej Plenković. 

Potvrdio je to i DORH. 

“Balističkim vještačenjem metalnih fragmenata utvrđeno je da se radilo o aviobombi sa pripadajućim upaljačem. Rezultati dosadašnjeg tijeka kriminalističkog istraživanja i rezultati dijela provedenih vještačenja ne daju osnovu za donošenje konačnog zaključka,” navodi se u priopćenja Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Ostale detalje iznijet će kada završi istraga. Predsjednik saborskog Odbora za obranu od centra za vještačenje traži nalaz.

– Ono što je zabrinjavajuće u cijeloj priči je to da su ovo ozbiljne stvari i da taj nalaz bitno odudara od onoga što je nama prezentirano u petak na Odboru, rekao je Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu (Socijaldemokrati).

Oporba premijera proziva za lošu komunikaciju kojom prikriva afere u Vladi.

– Ja onda ne mogu nego zaključiti da je nekome u interesu, a tu je prije svega Andrej Plenković, da se govori o neprovjerenim informacijama i špekluacijama, umjesto da govorimo o konkretnim stvarima, rekao je Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

– Tri vladina dužnosnika su pod teretom istraga da ih istražuje DORH i USKOK. Imamo situaciju da nam cijene nekontrolirano rastu, dakle i hrane, energenata i svega drugoga i da je situacija u društvu loša, kazao je Nikola Grmoja, Klub zastupnika Mosta.

Iz Vlade poručuju da se čekaju vještačenja koja trebaju biti precizna.

– To je sad nešto što nalaže DORH, a u čemu sudjeluje i krim policija, tj. vojna policija, Ravnateljstvo policije i centar za krim vještačenja, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

Istraga bi trebala biti dovršena sljedećih dana. doznaje HRT