Lukašenko, Putinov miljenik: ‘Ako Zapad posluša Poljsku to će značiti Treći svjetski rat’

Lukašenko, Putinov miljenik: ‘Ako Zapad posluša Poljsku to će značiti Treći svjetski rat’

‘Situacija je vrlo ozbiljna i vrlo napeta’, rekao je bjeloruski predsjednik

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko upozorio je da bi poljski prijedlog za raspoređivanje zapadnih mirovnih snaga u Ukrajini mogao izazvati Treći svjetski rat. “Situacija je vrlo ozbiljna i vrlo napeta”, rekao je Lukašenko, prenosi Associated Press.

Putinov suradnik, koji je Rusiji dopustio korištenje bjeloruskog teritorija za slanje trupa u Ukrajinu, otvoreno je rekao da će, ako se prihvati prijedlog Poljske, “to značiti Treći svjetski rat”.

Prijedlog je u petak najavio poljski premijer Matteusz Morawiecki nakon što je njegov zamjenik Jaroslaw Kaczynski prvi put predložio mirovnu misiju tijekom posjeta trojice europskih premijera (poljskog, češkog i slovenskog) Kijevu. Predloženo je da se u Ukrajinu šalje međunarodna mirovna misija i da joj se daju sredstva za obranu.

Više zapadnih zemalja reklo je da neće rasporediti svoje trupe u Ukrajinu.

Lavrov: ‘To bi dovelo do izravnog sukoba NATO-a i Rusije’

Ubrzo je nakon prijedloga reagirao Kremlj. Glasnogovornik Dmitrij Peskov upozorio je da bi to bila “vrlo nepromišljena i iznimno opasna odluka”. Peskov je u razgovoru s novinarima upozorio da bilo kakav kontakt ruske vojske i NATO snaga može dovesti do “sasvim razumljivih, ali teško popravljivih posljedica”, prenio je rada New York Times.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u srijedu da bi slanje mirovnih snaga u Ukrajinu moglo dovesti do izravnog sukoba između Rusije i vojnog saveza NATO-a. “To bi bio izravan sukob između ruskih i NATO-ovih oružanih snaga, koji su svi ne samo pokušali izbjeći već su rekli da se u načelu ne bi trebao dogoditi”, rekao je.

Putin je na početku invazije upozorio da bi svako strano uplitanje u vojnu akciju Moskve izazvalo trenutni ruski odgovor koji će dovesti do “posljedica koje nikada niste vidjeli u svojoj povijesti”., piše TELEGRAM