Vodostaj blizu rekordno niskog

Vodostaj blizu rekordno niskog

Vodostaj Drave kod Osijeka posljednjih se dana opasno približio rekordno niskoj razini, izmjerenoj 29. rujna 2003., kada je iznosio -168 cm, pa je tako u nedjelju, 20. ožujka, zabilježeno -155 cm, odnosno samo 13 cm bio je viši od povijesnog minimuma. U međuvremenu, do jučer u 13 sati, vodostaj je porastao na -135 cm, što je i dalje blizu rekordnom, stoga smo za stručno mišljenje o tome što se događa s Dravom zamolili Ivicu Nađa iz Hrvatskih voda. Javlja GLAS SLAVONIJE

– Količine snijega koje su pale u Alpama nešto su manje od prosjeka, a temperature su za sada takve da se i ono što je palo ne topi dovoljno brzo, zbog čega nema dotoka vode. Nema ni obilnih kiša, a i s ono malo vode što ima manipuliraju, zbog razumljivih razloga, brojne hidroelektrane na Dravi u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj, koje vodu, da tako kažem, čuvaju za crne dane. Dok ne počnu obilne kiše na širem području izvan Hrvatske, Drava će u Osijeku imati nizak vodostaj. On je nešto porastao posljednjih dana, ali je prije toga bio vrlo nizak. Pretpostavljam da će ipak u svibnju i lipnju vodostaj biti nešto viši nego što je sada, što je i očekivano, no nadam se da neće biti obrnutih ekstrema, da neće donijeti više vode – rekao je Nađ.

U našoj reportaži otprije mjesec i pol, kada smo pisali o novim perspektivama i vizurama koje je donio nizak vodostaj Drave kod Osijeka, naš je sugovornik objasnio o čemu on ovisi.

– Drava se puni vodom u svom gornjem toku, prije svega otapanjem snijega s Alpa, obilnim kišama i kroz Muru kao svojim najvećim pritokom. Nakon toga Drava u svome srednjem i donjem toku (službeno od Terezina Polja, nap. a.) ima samo dva-tri poštena pritoka, od kojih je jedan kanal koji prikuplja oborinsku voda s okolnih oranica, a u našem dijelu to je Karašica, koja se ulijeva u Vučicu kod Petrijevaca – rekao je Nađ.

Na vodostaj Drave utječe, naravno, i Dunav – kada je on viši od Drave, na njezinu je ušću usporava, recimo pojednostavljeno – vraća je natrag, a taj se utjecaj, objasnio je Nađ, može osjetiti sve do Belišća.

I. Alilović Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA