Rusi ne smanjuju napade na ukrajinske gradove, u Mariupolju se vode ulične borbe

Rusi ne smanjuju napade na ukrajinske gradove, u Mariupolju se vode ulične borbe

Danas je 28. dan ruske invazije na Ukrajinu. Traju žestoki napadi na gradove. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su pregovori s Rusijom vrlo teški i ponekad na rubu sukoba, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je CNN-u da će Rusija upotrijebiti nuklearno oružje samo ako bude ugroženo njezino postojanje. Američki predsjednik Joe Biden danas stiže u Europu. Javlja HRTV

Biden putuje u Europu s novim sankcijama za Rusiju

08:07

Predsjednik Joe Biden u srijedu odlazi u Bruxelles na razgovore s europskim čelnicima o ruskoj invaziji na Ukrajinu noseći planove za dodatne sankcije Moskvi za koje izvori kažu da uključuju i članove ruskog parlamenta.

Biden kreće iz Bijele kuće u 8.40 sati po Istočnom ljetnom vremenu (13.40 po srednjoeuropskom) na put koji uključuje razgovore u Bruxellesu s čelnicima NATO-a i Europe te posjet Varšavi radi konzultacija s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom.

Dva izvora upoznata sa situacijom rekla su da Biden i njegov tim pripremaju planove za uvođenje sankcija članovima donjeg doma ruskog parlamenta, Dume, kao odmazdu za rusku invaziju na Ukrajinu. Očekuje se da će sankcije biti objavljene u četvrtak.

Ogorec: Rat ulazi u “statičniju” fazu

07:37

Marinko Ogorec, vojni analitičar, je istaknuo kako sada slijedi opsada velikih gradova. Rat ulazi u malo “statičniju” fazu, ali jednake dinamike i intenziteta i razaračke strukture.

– Vjerojatno će doći do postupnog razaranja gradova s topništvom s većih udaljenosti. Gradovi kao što su Harkiv, Kijev, Mariupolj se podrazumijeva. Pitanje je Odese, vjerojatno će i ona doći pod udar. Dinamika ratnih djelovanja ne prestaje, rekao je Ogorec u uvodu.

Smatra kako ne dolazi do zastoja u napredovanju što se tiče ratovanja.

Tvrtko Jakovina je rekao da kao u svakom ratu, i druge strane su umiješane.

– Ono što je stvarno na ratištu, imate Ukrajince i Ruse. U tom smislu, puno veća Rusija s puno većim sredstvima, ako bi se išlo u rat iscrpljivanja u puno povoljnijoj situaciji. Što se tiče Ukrajine, možda bi trebalo izbjeći tu situaciju. Ukrajince cyber ratovanjem i dostavom oružja može donekle pomoći. Mogu i stranci koji se dolaze boriti donekle pomoći, ali to neće biti pomoć koja možda može spasiti neke od tih gradova. Rat u Ukrajini počinje mijenjati izgled Europe i počinje možda mijenjati svijet, naglasio je Jakovina.

Američki dužnosnik: Borbena moć Rusije u Ukrajini opada

07:10

Borbena moć Rusije u Ukrajini pala je ispod 90 posto razine kojju je imala prije invazije prvi put od početka napada, rekao je visoki američki obrambeni dužnosnik, ukazujući na velike gubitke oružja i rastuće žrtve.

Prema procjeni SAD-a, Rusija okupila više od 150.000 vojnika oko Ukrajine prije invazije 24. veljače, zajedno s dovoljno zrakoplova, topništva, tenkova i druge vatrene moći za svoj napad punog razmjera.

– Prvi put bi mogli biti tek ispod 90 posto, rekao je dužnosnik američke obrane novinarima bez dokaza i pod uvjetom da ostane neimenovan.

Zelenskij kaže da su razgovori s Rusijom oštri, ponekad konfrontirajući

00:01

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je u srijedu rano ujutro da su mirovni pregovori s Rusijom za okončanje rata bili teški i ponekad konfrontirajući.

U ranojutarnjem obraćanju putem videa, Zelenskij je dodao: “Korak po korak idemo naprijed”.

On je također rekao da 100.000 ljudi živi u opkoljenom gradu Mariupolju u neljudskim uvjetima, bez hrane, vode i lijekova, javlja Reuters. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA