Plenkovićev zaključak: ‘Na izvorno izviđačkoj letjelici bila je jedna vrsta aviobombe. Bila je naoružana’

Plenkovićev zaključak: ‘Na izvorno izviđačkoj letjelici bila je jedna vrsta aviobombe. Bila je naoružana’

Kazao je također kako je istraga u tijeku

Vlada RH danas održava svoju redovitu sjednicu, a na početku njenog zasjedanja ministrima se uvodno obratio premijer Andrej Plenković. Govorio je o obnovi nakon potresa, prihvatu ukrajinskih izbjeglica i dronu koji je nedavno pao u Zagrebu., javlja TELEGRAM

“Na nama je da ubrzamo sve procese obnove, zgrada, kuća, javnih institucija. Sredstva su tu i ona su rezervirana. I zadaća je novog ministra i svih resora da ubrzaju sve procese da bi ljudi živjeli dostojanstven život”, kazao je premijer.

Također je izvijestio kako je imao sastanak s predstavnicima županija. Kazao je da su napravili kvalitetan sustav za koordinaciju za smještaj i pomoć izbjeglica iz Ukrajine. “U ovom trenutku u Hrvatskoj je preko devet tisuća ljudi. Možemo očekivati još veći broj dolazaka i duži njihov ostanak”, kazao je te pozvao sve da izbjeglicama omoguće dostojanstven život.

O dronu

Kazao je kako su potpisali ugovor o Caritasu koji će pridonijeti da Vlada podupre humanitarne aktivnosti s godišnjim iznosom od 15 milijuna kuna. Također je priopćio da je potpisan pravni sporazum sa svim fakultetima gdje će svi resori napraviti sustavnu suradnju s pravnim stručnjacima kako bi pomogli pri formiranju zakonskih rješenja.

Spomenuo je aktivnosti vezane uz istragu pada bespilotne letjelice. “Istraga traje, važno je da sva vještačenja budu dovršena i precizna. Ono što je potvrđeno je da je na besposadnoj letjelici, inače izvorno izviđačkoj, bila postavljena jedna vrsta aviobombe i da je ta letjelica naoružana. Sve ostale detalje ćemo čuti kad bude završena istraga”, rekao je Plenković.