‘Treba nam još samo da Godzilla izađe sa Sljemena!’ Bivši šef Fonda za obnovu: Ako se ne promijeni Zakon obnova će trajati 10 i više godina

‘Treba nam još samo da Godzilla izađe sa Sljemena!’ Bivši šef Fonda za obnovu: Ako se ne promijeni Zakon obnova će trajati 10 i više godina

‘Ako se ne promijeni koncept Zakona o obnovi, organizacije i procesa, obnova neće trajati deset nego i više godina’, upozorio je VanđelićDvije godine su prošle od potresa, Zagreb manje-više izgleda isto kao i prijel, uz dodatak poneke skele, a od obnove niti O.  U studiju RTL-a Danas događaje oko obnove komentirao je bivši direktor Fonda za obnovu, Damir Vanđelić. Javlja ZAGREB INFO

Nakon odlaska bivšeg ministra graditeljstva DarkaHorvata, tako je odgovoran za obnovu, kada svi peru ruke od nje:

“Ponovno se pokazuje da je osnovni problem funkcioniranje organizacije i nedostatak procesa koji zapravo mogu u datom vremenu organizirati obnovu. U Zagrebu ovog trenutka ima oko 4 tisuće zahtjeva, šest od sedam još uvijek stoji u ministarstvu i čeka upravno rješenje, dakle nekakvu potvrdu ili odbijenicu”, kazao je Vanđelić-

Fond zadužen za tek trećinu zgrada

Kaže da je Fond zadužen za obnovu četvrtine privatnih zgrada, dok 3 četvrtine treba obaviti Središnji državni ured koji obuhvaća i Karlovac i Veliku Goricu te SisakPetrinju i Glinu.

“Sam fond ima svoju internu efikasnost. On je odluke koje je dobio od ministarstva odradio 83% zaključno sa prošlim mjesecom”, kaže.

Na pitanje osjeća li se odgovornim za nastalu situaciju, Vanđelić odgovara da – ne.

“Šest od sedam odluka još uvijek stoji u ministarstvu. Problem je zakonodavni okvir i procesi koji su predviđeni Zakonom o obnovi”, rekao je i potvrdio da je problem i na ministarstvu.

Na pitanje može li novi ministar graditeljstva Ivan Paladino ubrzati cijeli proces, Vanđelić kaže: “Moram priznati da ne vidim kako.”

“Prvo, on će se suočiti s onim s čime su se suočili i drugi, a to je da je zakonodavni okvir vrlo čvrst i zadan. On se sastoji od tehničkih propisa, programa mjera, pravilnika i Zakona o obnovi. Plus, zahtjevi građana, 14 tisuća koji čekaju za grad Zagreb i Krapinsko-zagorsku županiju. Šest sedmina još uvijek nije riješena. On bi trebao ubrzati sve procese kod donošenja odluka, a tek onda se baviti time kako središnji državni ured i Fond za obnovu to obnavljaju. Ali nemojmo zaboraviti javne zgrade”, kaže.

Koliko može učiniti novi ministar?

A novog ministra Ivana Paladinu poznaje od prije, za njegov imenovanje na poziciju ministra kaže:

“Ja smatram obnova manje trpila i da ne bi bilo mjesec dana zastoja, kada bi tu obnovu preuzeo netko tko je već uhoda, dakle netko iz ministarstva, netko iz Središnjeg državnog ureda ili netko iz Fonda za obnovu, tko je ovlašteni inženjer, voditelj projekata i već je upoznat s problematikom.”

Na pitanje zašto onda on nije preuzeo tu ulogu, Vanđelić kaže da ni prije nije bio zainteresiran za to, a da mu ta pozicija nije ni bila ponuđena.

“Vi opet ovisite o novom Zakonu koji bi trebalo donijeti i promijeniti ovaj Zakon i podzakonske akte, i napraviti kompletnu novu organizaciju. Za to trebate imati potporu cijele Vlade”, kaže.

Vanđelić kao gradonačelnik

Vanđelić je komentirao i ponudu HDZ-a i šefa Andreja Plenkovića da bude novi gradonačelnik Zagreba.

“Neke stvari u životu možete prihvatiti, a neke ne. Vidim jednu veliku rupu politici. Mi sada živimo u najtežem vremenu za Hrvatsku od njenog stvaranja, treba nam još samo da Godzilla izađe sa Sljemena. To bi bio valjda kraj. Nemamo efikasno upravljanje državom i nemamo zajedništvo. Ono što mi radimo i pripremamo je da će određena grupa ljudi formirati udrugu koja će nuditi javne politike svima“, kaže.

No, o komu ili čemu se radi, vanđelić nije htio otkriti.

“To će biti jedan institut koji će ili nešto slično koji će se baviti prijedlozima poboljšanja javnih politika, recimo poboljšanja Zakona o obnovi, nape monetarne politike, domovinske politike ili nečeg drugog,. Mi bi htjeli da imamo uši koje će nas slušati i da ljudi koji se žele baviti politikom slušaju naše prijedloge”, kaže i dodaje da se radi o vrlo stručnim ljudima koji su pretežito nestranački ili dolaze iz različitih stranaka.

A priznao je Vanđelić i da je razmišljao o tome da uđe u HDZ.

“Ono što mene zanima kao građanina je što bih s time postigao. Ako neću postići ništa s time, zašto bih to radio?”, kaže i dodaje da nije razmišljao o preuzimanju te stranke. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA