Skandalozna praksa u hrvatskim školama?! Gradonačelnica izbacila Caritas i šokirala mnoge, ona tvrdi: Učitelji sile učenike na prisilno doniranje hrane, po nečijem nalogu ih ucjenjuju!

Skandalozna praksa u hrvatskim školama?! Gradonačelnica izbacila Caritas i šokirala mnoge, ona tvrdi: Učitelji sile učenike na prisilno doniranje hrane, po nečijem nalogu ih ucjenjuju!

Skandalozno izbacivanje Caritasa iz sisačkih osnovnih škola ili pak sprječavanje manipulacije djecom koja su, navodno, pa i po cijenu uspjeha u školi, bila prisiljena na donacije? – što se krije iza nevjerojatnog slučaja zabrane humanitarnog djelovanja Caritasa u devet sisačkih osnovnih škola, koju je krajem prošlog tjedna donijela sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, vjerojatno će se još rasplitati idućih dana.

Podsjetimo, iz Sisačke biskupije u petak su izvijestili kako je Grad Sisak, odnosno gradonačelnica Ikić Baniček, zabranila Caritasu humanitarno djelovanje u osnovnim školama kojima je osnivač Grad Sisak, a riječ je o provedbi korizmene akcije “Srcem se najviše daje” koju Caritas tradicionalno organizira od 2014. godine.

‘SRCEM SE NAJVIŠE DAJE’

– Cilj te akcije je prikupljanje prehrambenih namirnica (riža, šećer, ulje, sol, brašno, grah…) za potrebe pučke kuhinje Caritasa Sisačke biskupije i najsiromašnije članove našeg društva. Ova akcija kao i brojne druge provodi se u 55 osnovnih i srednjih škola na području cijele biskupije. Prošle se godine skupljalo za stradale u potresu, a ove godine skupljene namirnice namijenjene su za 160 korisnika pučke kuhinje, koja se osim za svoje redovite korisnike sada brine i za izbjegle iz Ukrajine – stoji, uz ostalo, u priopćenju sisačkog Biskupijskog ordinarijata.

Međutim, kako dalje objašnjavaju, 14. ožujka na adrese devet gradskih osnovnih škola iz Grada Siska stigao je dopis u kojem se prikupljanje humanitarne pomoći dopušta samo Gradskom društvu Crvenog križa, a svim drugim “privatnim humanitarnim organizacijama” to se zabranjuje.

– Suprotno tvrdnjama iz Grada, Caritas nije privatna humanitarna organizacija, jer ga je osnovala Katolička crkva te je i sam pravna osoba i mi se nismo prepoznali u tome. Kada su ravnatelji tražili objašnjenje, dobili su odgovor iz Grada da zbog “sekularnog karaktera škola” Caritasu nije dopušteno nikakvo djelovanje u školama.

Na zamolbu Caritasa, akciju su zapravo provodili vjeroučitelji kao dio nastavnog kurikuluma predmeta katoličkog vjeronauka, uz suglasnost nadležnog ravnatelja škole – naveli su dalje iz Biskupije, iz koje još dodaju i kako je vjeronauk dio školskog sustava i da se on ne sastoji samo od teorijskog znanja nego je i “odgojni predmet koji potiče na konkretna djela, osobito ljubavi prema bližnjima”.

Također, ističu, ovim se postupkom gradskih vlasti Grada Siska flagrantno krše vjerska prava i sloboda apostolskog poslanja Crkve koji su zajamčeni i Ustavom Republike Hrvatske i međunarodnim ugovorima između RH i Svete Stolice.

Međutim, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček (SDP) ima potpuno drugo viđenje situacije. U kratkom i izravnom odgovoru koji nam je dostavila na e-mail prilično je oštro optužila pojedine učitelje i nastavnike za instruiranje učenika.

– Ne radi se ni o kakvoj humanitarnoj akciji, već su učitelji i nastavnici po nečijem nalogu instruirali učenike na prisilno doniranje hrane Caritasu, vežući prisilnu donaciju za uspjeh u školi. Samo to je dovoljan razlog da se zaštite djeca, a uz to je neprihvatljivo da vjerska organizacija koristi javne škole kao svoj servis za prikupljanje i distribuciju robe – poručuje sisačka gradonačelnica.

– Škole i crkve moraju biti odvojene. Još jedan primjer zašto bilo kojoj vjerskoj organizaciji mjesto nije u školi – naglašava nadalje Kristina Ikić Baniček. Zaključno, kaže, Grad Sisak financijski pomaže Caritas te im besplatno osigurava odgovarajući gradski objekt za njihovu djelatnost “i to je jedino mjesto primjereno za prikupljanje donacija”.

AKCIJA JE DIO VJERONAUKA

– Prisiljavanje učenika na doniranje hrane Caritasu? To su laži i klevete. Pretužno – odgovara, pak, za naš list Stjepan Vego, glasnogovornik i predstojnik Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije. Kako ističe, od početka provedbe ove humanitarne akcije 2014. godine do danas nikad nikakvih problema u školama nisu imali i nejasno mu je što se ove godine promijenilo.

– Ta akcija je dio kurikuluma školskog vjeronauka, a takve akcije Caritasa u nekim su školama dio godišnjeg plana i programa. Vjeronauk stavlja naglasak na cjeloviti odgoj čovjeka, on ne može biti samo na papiru. Ključno je povezivanje djece sa zajednicom – kaže Stjepan Vego.

Ističe i kako u ovom trenutku u pučkoj kuhinji imaju desetak izbjeglica iz Ukrajine, a drugima se pomaže i donacijama paketa.

Iz Biskupije su, kažu, zbog novonastale situacije pokušali organizirati susret ravnateljice Caritasa Sisačke biskupije s gradonačelnicom Ikić Baniček, ali bezuspješno. Zbog zabrane humanitarnog djelovanja u školama iz Sisačke biskupije najavljuju poduzimanje pravnih koraka protiv Grada Siska i gradonačelnice, uz ostalo, namjeravaju se obratiti i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu., piše slobodna dalmacija