BURNA RASPRAVA Jakuševčani prozvali gradonačelnika! Tomašević: ‘Zatvorit ćemo svinje i zatvorit ćemo odlagalište’

BURNA RASPRAVA Jakuševčani prozvali gradonačelnika! Tomašević: ‘Zatvorit ćemo svinje i zatvorit ćemo odlagalište’

Gradonačelnik Tomislav Tomašević i direktor podružnice Čistoća Zagrebačkog holdinga Davor Vić uz moderiranje predsjednika Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb – istok Tonka Bogovca, sudjelovali su u ponedjeljak u Zapruđu na tribini o otpadu koja je privukla veliki broj stanovnika GČ Novi Zagreb. Javlja ZAGREB INFO

Dijalog

“Gdje god postoji problem otpada, on nikada nije riješen bez dijaloga sa svim sudionicima, odnosno korisnicima, a to smo svi mi koji ga proizvodimo. Sustav naplate mora biti učinkovit i u tom je smislu novim modelom Zagreb napravio iskorak. To je bitan pomak jer ni jedan grad u Hrvatskoj do sad nije se usudio na takav iskorak”, rekao je Vić napomenuvši kako se u Zagrebu proizvodi 30 tisuća tona glomaznog otpada godišnje.

‘Zagreb grad slučaj’

Gradonačelnik Tomašević je rekao kako je Zagreb grad slučaj kada je u pitanju otpad. Napomenuo je i kako je odlagalište na tom mjestu od 60-ih godina prošlog stoljeća, a da se već 20 godina govori o zatvaranju.

“Jedino što je zatvoreno je spalionica opasnog otpada PUTO koja je zatvorena jer je izgorila. Rekli smo ako dođemo na vlast, da ćemo što prije riješiti problem otpada i sve što radimo u zadnjih 9 mjeseci je da to riješimo i da podignemo postotak odvajanja otpada. Zagreb je jedan od najgorih gradova u Europi po tom pitanju, Ljubljana je jedan od najboljih”, rekao je Tomašević.

Gradonačelnik se osvrnuo na kompostane rekavši kako su one sada zatvorenog tipa i da ne ispuštaju nikakve mirise te da proizvode plin. Također, istaknuo je da razumije otpor građana zbog nepovjerenja prema tom projektu.

Kompostana u Novskoj

“Nakon što je propao projekt kompostane u Brezovici, ona je trebala biti u Rugvici, no nitko se nije javio pa se išlo u projekt u Novskoj”, rekao je gradonačelnik napomenuvši kako su za pripreme takvih projekata potrebne godine te da Zagreb ima spreman projekt kompostane u Novskoj što dovodi u pitanje udaljenost, ali kako kaže, od njega se neće odustati.

“Kamioni koji će prevoziti kompost u Novsku, vozit će na bioplin koji će se dobivati iz biootpada iz Novske”, istaknuo je Tomašević te naglasio kako o tom projektu trenutno pregovaraju s državom te se još treba vidjeti način financiranja.

Sortirnica

Gradonačelnik je rekao kako je gotova javna nabava za sortirnicu koja će obrađivati 120 tisuća tona otpada godišnje. Radit će u dvije smjene.

“Sve što građani odvoje nakon novog sustava naplate želimo da grad proda. Plastika, ako nije odvojena u posebne vrste plastike, moramo plaćati da privatne tvrtke otkupe od grada, no kada se sortira posebnim strojevima, laserima, može se prodati. Trenutno to plaćamo 1500 kn po toni. I oko sortirnice pregovaramo s državom koliko će sudjelovati Ministarstvo, a koliko Grad”, rekao je Tomašević te dodao kako će sortiranje smanjiti broj spremnika i kanti na ulicama iz razloga što će svi suhi reciklanti ići u jedan spremnik koji će se sortirati u sortirnici.

Istaknuo je kako bi se ta postrojenja mogla izgraditi do kraja mandata, napomenuvši kako ni jedan veći grad u Hrvatskoj nema takav sustav te da je Zagreb odvajanjem i drobljenjem napravio uštedu u Čistoći od 40 milijuna kuna.

“Radimo na novim postrojenjima, radimo na tome da zatvorimo Jakuševac, uvodimo sustav naplate kakav nema ni jedan grad i ne pristajemo na ucjene privatnika”, rekao je Tomašević.

Jakuševčani

“Da biste izbjegli privatnike, dovozili ste biootpad na Jakuševac a mi smo cijelo ljeto umirali od smrada. Pozivam vas u svoje dvorište. Vi tvrdite da smrde svinje, no to je laž! Htio sam da zajednički riješimo probleme. na koji način su Jakuševčani zaštićeni člankom 70 Ustava koji jamči pravo na čist okoliš kada nam je na 35 metara od kuća glomazni otpad? To izgleda gore od Ukrajine, prašina od drobilice umanjuje nam kvalitetu života, i izaziva bolesti dišnih putova, pogotovo onima koji žive u blizini Tišinske ulice.

Slali smo vam dopise, niste nas primili. pozivam vas da dođete na Jakuševec, obiđete naselje, odlagalište i OPG-ove te da vidimo uzrok smrada. Do ovoga ne bi došlo, postoji hala u Gredelju koja je u izvrsnom stanju, u koju bi se to moglo smjestiti što smještate nama- rekao je Ratko Bedeković, aktivist.

“Nitko nije utvrdio da drobilica radi ilegalno. Nije točno ni da je sve na Jakuševcu. Izglasali smo na Skupštini novu lokaciju za građevinski otpad, druga lokacija neće biti dosta, trebat će i treća. Nije točno ni da je prekinuta sva suradnja s s privatnim poduzećima, i dalje plaćamo odvoz biootpada jer nemamo izbora dok ne izgradimo kompostanu. Ne možete nama stavljati na teret što nismo zatvorili Jakuševec nakon devet mjeseci, a mi nismo izgradili ni SOC, on je izgrađen prije 12 godina”, odgovorio je Tomašević.

Potom je uslijedila žustra rasprava zbog uklanjanja svinja i goveda s farmi na Jakuševcu, ali i zbog rada drobilica te kako su naveli okupljeni, sitnih čestica koje nastaju drobljenjem otpada.

Vić je objasnio da se glomazni otpad sortira ručno te da od te količine 28 posto otpada ide na drobilicu.

Zdravlje ljudi

Predsjednica Udruge Resnik Branka Genzić-Horvat pitala je gradonačelnika o zdravlju ljudi.

“Opasni otpad nalazi se 30 metara od dječjeg igrališta i 300 metara od dječjeg vrtića, 100 metara od deponija su prve kuće, a do SOC-a 30”, rekla je.

“Obećali smo i zatvaranje svinja, to smo obećali svim građanima Zagreba. Na temelju toga smo dobili izbore. Zatvorit ćemo svinje i zatvorit ćemo odlagalište”, odgovorio je Tomašević.

Vić je rekao kako je skoro svaki dan na drobilici te je obećao da će smanjiti čestice prašine, a bude li potrebe zalijevat će se i stavljati paravane. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA