STIŽE PLIN: INA počela proizvodnju iz nove bušotine IKA-B na Sjevernom Jadranu kraj Istre

STIŽE PLIN: INA počela proizvodnju iz nove bušotine IKA-B na Sjevernom Jadranu kraj Istre

Plin je ovih dana potekao iz nove bušotine INE na platformi Ika B u Sjevernom Jadranu, nedaleko istarske oblale, javlja HRT. Početkom travnja proradit će još jedna bušotina na platformi Marica, a za nekoliko godina i treća, no za to je potrebno izgraditi novu platformu Irena 2. Dobre su to vijesti, jer proizvodnja plina u sjevernom Jadranu već godinama pada. Javlja GLAS ISTRE

– Kada polja rade desetljećima, prisutan je stalno pad proizvodnje, a to je neminovno i to se događa. Jedini način da se to donekle ublaži i promijeni su nova istraživanja u nova polja, ali i radovi na postojećim poljima omogućavaju da se taj trend uspori, naglasio je Želimir Šikonja, predsjednik Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa.

Da godinama prije nisu potpisani ugovori o istraživanjima, proizvodnje novih količina plina ne bi bilo.

– Rezultat je to povećanih ulaganja u istraživanje ugljikovodika proteklih godina, a pozitivne vijesti uskoro očekujemo i na kopnu. Ovaj plin ide u domaći sustav i izravno smanjuje ovisnost o uvozu, napisao je Tomislav Ćorić na Twitteru.

Nadomak puštanju u proizvodnju novih bušotina i drugi su proizvođači na kontinentu.

– U Vukovarsko-srijemskoj županiji, kanadski Vermilion otkrio je 2 plinska polja – Cerići i Berak pa će i oni sljedeće godine pridonijeti s novim količinama plina. Također, INA kao rezultat novododijeljenih istražnih prostora ima plinsko otkriće Severovci, istaknuo je Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike.

Sa svakom novom bušotinom smanjuje se naša ovisnost o uvozu plina.

Doda li se tomu da za uvoz plina imamo alternativni pravac LNG terminal na Krku, jasno je da će plina biti, ali pitanje je po kojoj cijeni.

 Godišnje iz Ike stiže 55 milijuna kubika plina

Bušotina Ika osigurava ulazak novih 150.000 kubnih metara prirodnog plina dnevno u hrvatski plinski sustav. Godišnja proizvodnja nove bušotine kretat će se na razini od gotovo 55 milijuna kubika, što u ovom trenutku predstavlja gotovo 7 posto ukupne Inine proizvodnje plina na moru i kopnu.

Nova bušotina rezultat je Ininih aktivnosti koje su započele 2019. godine. Vijest je na LINKU

DEMOS MEDIA