“Tihi ubojica” koji je zbog korone postao još opasniji: Ne boli i godinama možete biti bez simptoma, ali…

“Tihi ubojica” koji je zbog korone postao još opasniji: Ne boli i godinama možete biti bez simptoma, ali…

COVID-19 je pogoršao situaciju i kod osoba s visokim tlakom. Zovu ga tihi ubojica – jer godinama možete biti bez simptoma, a krvožilne bolesti u Hrvatskoj ubijaju najviše ljudi. To su loše vijesti, ali dobre su da se sve to može spriječiti – zdravijim životnim navikama., donosi dnevnik.hr

Ne boli i godinama nema simptome, a oštećuje naše zdravlje. Visok tlak zato zovu “tihim ubojicom“.

Renata Božić iz Zagreba kaže kako je išla na redovitu kontrolu i rekli su joj da joj je tlak ipak malo povišen i bolje da uzima lijek. Sada joj, kako kaže, i unuk ima povišeni tlak. Sportaš je, glava ga je boljela i išli su mjeriti tlak – bio je visok. A dječak ima 12 godina.

Visok tlak može dovesti do infarkta, moždanog udara, bolesti bubrega. Davor Miličić, predsjednik Hrvatskoga kardiološkog društva upozorava: “Što ste dulji period izloženi takvim štetnim čimbenicima, povišenom krvnom tlaku, to se gomila rizičnost takvog stanja”.

Naglašava kako bi svatko trebao barem jednom godišnje izmjeriti vrijednost arterijskog tlaka.

Sve više Hrvata ima tlak veći od 140 s 90, a kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u Hrvatskoj.

Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju, ističe kako hipertenziju danas u populaciji ima 40 do 50 posto odraslih (što je više nego svaki drugi), i zabrinjava porast te prevelancije u zadnjih 10 godina.

I to zato što ne pazimo na svoje zdravlje. Hrvatska liga za hipertenziju popisala je “demone” tihog ubojice. To su: previše soli, prekomjerna težina, premalo kretanja, pušenje i premalo voća i povrća. I po svemu tome smo među najgorima u Europi.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, pojašnjava da smo mi populacija koja u EU-u gotovo najviše puši te imamo visoku prevalenciju debljine. “Što se tiče tjelesne aktivnosti tu smo također loši. Mi smo visoko sa svim tim rizičnim faktorima”, pojašnjava Capak.

Na njih svatko može utjecati, a ako do povišenog tlaka i dođe, najvažnije je terapiju dobiti na vrijeme i redovito je uzimati.