Plenković s oporbom o padu letjelice – novi detalji istrage…

Plenković s oporbom o padu letjelice – novi detalji istrage…

Premijer Andrej Plenković razgovarao je u Banskim dvorima s predstavnicima oporbe, drugi put u nekoliko dana, o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu. Osim toga, bilo je riječi i o okolnostima pada vojne letjelice u Zagrebu. Nakon sastanka, premijer je otkrio i neke nove pojedinosti iz istrage.

Prava je sreća, poručuje premijer Andrej Plenković, što je besposadna letjelica pala na tlo. Eksplodirala je na nekoliko metara dubine pa je izbjegnuta tragedija., javlja HRT

– Nedvojbeno je utvrđeno da je ta inače bespilotna letjelica, koja je namijenjena za izviđanje, bila prilagođena da na sebi nosi i oružje i to je ono što je prvo, kazao je premijer Andrej Plenković.

Istražitelji su pronašli upaljač čiji je broj, kažu, identificiran i uspoređen sa sličnim bombama.

– Bomba o kojoj se govori, mogla bi imati onako izvorno kako je proizvedena, oko 120 kila. Ako je to baš ta bomba, onda bi ona u izvornoj proizvodnji trebala imati oko 45 kila eksploziva, izjavio je premijer.

Pad letjelice u središtu Zagreba oporba i nakon sastanka naziva velikim sigurnosnim propustom, pa je za neke susret s premijerom izgubljeno vrijeme. 

– Meni je smiješno da potrošimo sat i pol, gotovo 2 sata da bi netko sanirao svoju štetu i pravio svoje PR-ovske sastanke, rekao je Božo Petrov, predsjednik MOST-a.

Prst krivnje upiru u Vladu i prije svega u MORH.

– Naš sustav sigurnosti ne smije počivati na sreći. Zato u vremenu koje je pred nama moramo otvoreno i ozbiljno razgovarati kako ćemo sustav obrane i sigurnosti unaprijediti, ali ne stihijski. Ne na način rat je, idemo masovno kupovati oružje, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Oporba upozorava da treba pojednostaviti zakonska rješenja jer je svima jasno da je postojeći sustav domovinske sigurnosti kompliciran i neučinkovit.

– Poznato nam je da se taj sustav nije aktivirao niti kad je bio prvi potres, niti kad je bio drugi potres, niti kod pada drona. Nikome nije jasno na koji način se zapravo to aktivira i šta to onda znači, izjavila je Sandra Benčić, Možemo. 

O padu besposadne letjelice raspravljalo se i na saborskom Odboru za obranu. Šef Odbora, socijaldemokrat Franko Vidović, poručuje da je zadovoljan dobivenim informacijama.

– Onaj dio koji je bitan za građane je da mogu biti mirni, mogu biti sigurni. Ovo je incident, ali doista naglašeno, ovo je incident koji se dogodio i koji se ne smije ponoviti, rekao je Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu (Socijaldemokrati). 

Zbog toga se na sastanku razgovaralo i o hitnom obrambenom imperativu – jačanju sustava protuzračne obrane.

– Što se tiče sustava Patriot, ja nikad nisam rekao da je to taj sustav, nego da ćemo razgovarati s našim saveznicima. Među njima su i Amerikanci i drugi. Protuzračna obrana je sada imperativ, izjavio je Mario Banožić, ministar obrane. 

Dok ne moderniziramo protuzračnu obranu i ne stignu francuski Rafalei, podsjeća premijer, uvijek možemo računati na pomoć saveznika iz NATO-a. Zbog ruske invazije u tijeku je operacija Plemeniti štit u kojoj NATO-ovi zrakoplovi pojačano patroliraju uz ukrajinsku granicu.

– Da smo mi geografski kojim slučajem država koja fizički graniči s Ukrajinom, mi bi bili dio operacije Plemeniti štit. Svakoga dana bi iznad hrvatskog neba bili ovi isti zrakoplovi koje ste imali prilike vidjeti ovih dana u zraku, rekao je premijer Andrej Plenković. 

Istraga pada besposadne letjelice se nastavlja. Usporedbom radarskih podataka zna se da je Rumunjska prva u zraku primijetila objekt slabe refleksije, ali ne i tko ga je, kamo i zašto lansirao.