VIDEO ! Nova Gradiška: Novogradiščanima pred energetsku obnovu višestambenih zgrada održana informativna radionica

VIDEO ! Nova Gradiška: Novogradiščanima pred energetsku obnovu višestambenih zgrada održana informativna radionica

Na inicijativu direktora tvrtke Hipostil d.o.o. Ivana Klindžića u četvrtak je održana vrijedna radionica na temu energetske obnove višestambenih zgrada. Nakon objave Najave poziva direktor Klindžić je došao na ideju da se okupe stanari i stručne osobe s područja grada Nove Gradiške i šire kako bi dobili konkretne naputke kako aplicirati i što odabrati:

– Prvenstveno je trebalo okupiti potrebne stručne osobe koje smo u relativno kratkom vremenu uspjeli sazvati i dovesti ovdje. S obzirom da najveću energetsku uštedu ostvarujemo preko toplinskog fasadnog sustava, najprije smo aktivirali stručne osobe iz tvrtke Jub d.o.o., koja je suorganizator ovog događaja. Nakon toga cjelokupna ideja počela je dobivati oblik i sada smo tu svi skupa. Cilj radionice bio je okupiti zainteresirane stanare i stručne osobe koji u zajedničkoj suradnji mogu i u Novoj Gradiški osigurati obnovu svoje zgrade te paralelno s mjerama koje se provedu na zgradi, ostvariti uštede na računima za sve režije. Naravno, i kroz određeni niz godina time omogućiti da se uložena sredstva za energetsku obnovu vraćaju putem umanjenih računa, a također time povećati i vrijednost same nekretnine.

Neke od mjera koje su obuhvaćene energetskom obnovom su postavljanje fasade, zamjena vanjske stolarije, obnova krovišta, rješenja za sustave grijanja i slično.

Na radionici smo predstavili neka od navedenih rješenja kroz prezentaciju jednog od organizatora, Jub d.o.o. koji nam je rekao nešto više o fasadnim sustavima i uštedama koje se postižu ugradnjom istih jer se ugradnjom dobre toplinske izolacije postižu i najveće uštede. Predstavila nam se i tvrtka „Aluplast” prezentiravši značaj zamjene stare i dotrajale stolarije novom.

Jedan od prezentatora je i mladi projektant Slaven Dugalić Toffolini koji nam je ponudio nekoliko praktičnih rješenja vezanih za sustave grijanja iz obnovljivih izvora energije za višestambene objekte. S nama su danas i konzultanti iz tvrtke Something diferent consalting d.o.o. koji imaju iskustva na sličnim projektima i koji će nam reći nešto više o načinu prijavljivanja i uvjetima s kojima su se do sada susretali, potrebnim dokumentima i samom načinu apliciranja projekta prema javno pravnom tijelu koji provodi subvencioniranje. Sve to treba i isfinancirati, stoga smo na radionicu pozvali i predstavnike „Kent banke” koji su nam pojasnili sam postupak kreditiranja u slučaju energetske obnove višestambenih zgrada.

Nadamo se da će ova radionica naše sugrađane, stanare višestambenih zgrada i upravitelje potaknuti na razmišljanje o benefitima koji se dobivaju nakon provedene energetske obnove, kao što su uštede na režijama, povećanje vrijednosti nekretnine i poboljšanje u smjeru kvalitete ugodnosti prostora – kaže inženjerka građevine i voditeljica gradilišta u tvrtki „Hipostil” Josipa Jugović., piše Sanja Bukvić radiong